"Piata telecom din Romania este extrem de competitva, lupta operatorilor rasfrangandu-se direct asupra preturilor. Pe masura ce piata devine saturata (de exemplu, penetrarea telefoniei mobile a ajuns la 118%) iar scaderea preturilor si reducerea continua a marjelor nu mai constituie alternative viabile, operatorii se pot diferentia prin servicii. De cele mai multe ori exista competente "in-house" (de exemplu, servicii IT) care pot fi dezvoltate nu numai pentru a complementa gama produselor de baza, dar chiar pentru a deveni linii de business separate", explica Adrian Sarbu (foto).

Piata telecom locala este una dintre cele mai competitive din Europa si chiar din lume, manageri precum seful Romtelecom afirmand ca scaderea in continuare a preturilor nu va mai putea sustine investitiile in infrastructura.

“Suntem singurul operator care se lupta sa tina preturile la un nivel rezonabil. Preturile noastre sunt in unele cazuri mai mari decat ale operatorilor de telefonie mobila intrucat credem ca serviciile merita aceste tarife. Razboiul preturilor este cel mai rau lucru care se poate intampla in piata. Noi avem un profit operational in jurul a 30% si nu il facem pentru ca ne plac cifrele, ci pentru ca avem nevoie de el ca sa-l reinvestim”, afirma in martie Yorgos Ioannidis, directorul general al Romtelecom.

Impactul scaderii preturilor s-a putut observa si anul trecut pe piata de telefonie mobila, cand traficul total de voce initiat a crescut cu 39%, romanii vorbind in medie 2 ore si 22 de minute, in crestere cu 28 de minute fata de 2009, in timp ce profiturile companiilor telecom au scazut cu doua cifre.

Potrivit oficialilor Roland Berger, solutia operatorilor telecom este dezvoltarea serviciilor si indepartarea de serviciile traditionale, precum au facut si companiile din IT.

De exemplu, IBM a anticipat ca tot mai multi clienti vor migra de pe zona de harware si software pe segmentul de servicii, iar la mijlocul anilor 1990, s-au indepartat de business-ul traditional de hardware pentru a se apropia de servicii, cumparand segmentul de consultanta al PwC in 2002.

"Trebuie sa fiu de acord cu Andy Williams, directorul segmentului de servicii al Alcatel-Lucent, care a afirmat recent ca modul in care sectorul de telecom se schimba este similar cu evolutia sectorului IT. Jucatorii din telecom sunt insa cu cinci pana la opt ani in urma industriei de IT", explica Klaus-Ulrich Feiler, partner la Roland Berger Strategy Consultants.