Procesatorul de carduri turc Provus Services Provider, controlat de fondul de investitii Turkven si prezent pe piata locala din 2001, a cumparat RomCard, compani de procesare a cardurilor cu afaceri de 1,3 milioane de euro in 2009 si detinuta de BCR, BRD, UniCredit Tiriac Bank, Raiffeisen Bank si Financiara SA. Aceasta este prima tranzactie de piata locala a procesare a cardurilor.

Cele doua companii ofera servicii complementare, iar tranzactie creeaza premisele unor investitii foarte importante pe care le Provus le va face in Romcard, a afirmat pentru Wall-Street, Marin Mitroi, directorul general al companiei fondate in 1994 ca centru de procesare interbancara pentru cinci banci romanesti care erau de altfel si actionarii firmei.

Initial, bancile actionare erau BCR, Banca Romana de Comert Exterior, BRD, Banca Agricola si Banca Ion-Tiriac, iar din 2000 noi actionari au devenit BCR, BRD, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac Bank si Financiara SA.

Negocierile pentru achizitie au inceput in toamna anului trecut, iar pentru achizitia Romcard au concurat 10 companii, in final fiind ales procesatorul Provus deoarece acesta a indeplinit criteriile stabilite de banci, a mai spus Mitroi.

Potrivit informatiilor oferite de oficialii Provus, printre petitori s-au numarat si patru mari procesatori globali.

„Potentialul companiei, experienta echipei manageriale si sinergiile au fost printre factorii determinanti in evaluarea companiei”, a declarat pentru Wall-Street, Mircea Constantin Popescu, directorul general al filialei locale a Provus Services Provider.

Romcard a lucrat cu compania de consultanta financiara si de management Deloitte si casa de avocatura Reff & Asociatii (societate afiliata Deloitte), in timp ce Provus a colaborat cu avocatii de la Badea Clifford Chance.

Valoarea tranzactiei este confidentiala, dar potrivit oficialilor Provus in achizitia a fost utilizat un multiplicator de EBITDA (profit operational) de doua cifre.

Intre 2006 si 2009, Romcard a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de la aproximativ 880.000 la 1,3 milioane de euro, in timp ce rata rentabilitatii financiare a fost de 40,8 anul trecut, iar cea a rata rentabilitatii economice de 34,1%.

Capacitatea tehnica, financiara si comerciala a noului proprietar extinde perspectivele companiei romanesti, atat pe plan local, cat si peste hotare, afirma intr-un comunicat de presa oficialii celor doua companii.

„Prin aceasta tranzactie se doreste crearea unei entitati foarte puternice pe piata de procesare a cardurilor din Romania, iar ambitiile sunt foarte mari. Totodata se creeaza premisele unor investitii ale Provus in Romcard care cu siguranta vor fi foarte mari”, a declarat Marin Mitroi, directorul general al Romcard.

Managerul nu a declarat care este cota de piata a companiei pe piata de procesare a cardurilor deoarece aceasta ofera servicii pe mai multe segmente, fiind necesara o analiza complexa pe fiecare segment in parte.

Insa el a afirmat ca anterior acestei tranzactii, principalii competitori ai Romcard erau Provus si Paynet.

Romcard are 28 de angajati, iar domeniul de activitate cuprinde autorizarea tranzactiilor cu card bancar (front office), gestionarea bazei de date de comercianti (back office), servicii de comert online, suport clienti, prevenire fraude si dispute electronice. Aceste sunt prestate catre cele mai importante 17 banci din Romania.

Pe de alta parte, sistemul 3D Secure instalat la RomCard constituie platforma tehnica in baza careia se deruleaza toate tranzactiile de comert online securizat cu cardul din Romania, o piata care in primul semestru al acestui an s-au s-au procesat 1,19 milioane de tranzactii in valoare de 68,5 milioane de euro, mai mult cu 60% fata de prima jumatate a anului 2009.

„Sinergia dintre Provus si RomCard imbinata cu experienta complementara si know-how-ul echipelor manageriale ale ambelor companii in domeniul emiterii, personalizarii cardurilor, administrarii serviciilor ATM si POS, procesarii tranzactiilor, e-commerce (n.red comert electronic) si mobile commerce (n.red comert prin intermediul telefonului mobil), va da posibilitatea noii entitati sa furnizeze o serie completa de servicii prin intermediul unui pachet integrat pentru clientii din Romania si din afara tarii”, declara I. Cem Yenigu, directorul general al Provus, procesator de carduri cu operatiuni in Turcia, Albania, Cipru si Romania.

Provus a intrat pe piata locala in 2001, acesta fiind si primul centru de operatiuni din strainatate al companiei, insa este in cautare de noi tari cu potential, scrie pe pagina de internet a companiei.

In 2008, compania a avut afaceri de 2,8 milioane de euro, dublu fata de cele 1,4 milioane de euro ale Romcard si un profit net de circa 560.000 de euro, mai mare cu 160.000 de euro fata de compania condusa de Mitroi, arata datele Ministerului de Finante. Provus avea 40 de angajati in urma cu doi ani.

In prezent, Provus administreaza in Romania peste 1.500 terminale ATM,
4.500 terminale POS, 2,8 milioane carduri si 3,5 milioane tranzactii lunar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Miscare surpriza: BCR si-a recrutat economist sef de la varful ING