Potrivit unui articol aparut in The Wall Street Journal actionarii Nokia au luat aceasta decizie dupa ce valoarea companiei a scazut la 77 miliarde dolari in ultimii trei ani (aproximativ 67%) de cand iPhone si Android au patruns in segmentul smartphone-urilor.

Desi Nokia este cel mai mare producator de telefoane si are cea mai mare cota de piata in industria telefoanelor inteligente (41%), a emis avertizari legate de profit in ultimele trei luni si a inregistrat scaderi ale actiunilor cu 25% in acest an din cauza intarzierii lansarilor de noi modele.

Ultimul succes Nokia in piata smartphone-urilor a fost in urma cu patru ani cu modelul N95, care a marit profiturile diviziei cu 21%. Totusi, de atunci Apple, Android si RIM au muscat din profitabilitatea Nokia,

La inceputul acestei luni Goldman Sachs a comparat profitabilitatea companiilor de smartphone din 2007 cu cele din 2009, si a reiesit ca Apple a acoperit o cota de profit de la concurenta. In timp ce profiturile totale au ramas neschimbate la aproximativ 14 miliarde dolari din 2007, compania american a atras opt miliarde dolari in 2009 si se asteapta sa detina mai mult de jumatate din profiturile industriei desi vinde mai putine telefoane.