Intel Corporation a dezvoltat prototipul primei conexiuni optice bazata pe siliciu, ce incorporeaza lasere. Comparativ cu tehnologia actuala, bazata pe cupru, acesta noua conexiune poate transfera date pe distante mai mari si mult mai rapid, ajungand pana la 50 gigabiti de date pe secunda. Aceasta viteza permite copierea unui intreg film HD intr-o secunda.
La ora actuala, conexiunile dintre componentele unui computer sunt realizate cu ajutorul unor cablaje de cupru. Atunci cand sunt folosite metale precum cuprul pentru transmisia de date degradarea semnalului este inevitabila, fapt care conduce la necesitatea de a limita lungimea cablajelor, fiind necesar ca procesoarele, memoria si alte componente sa fie plasate la numai cativa centimetri unele de altele.

Realizarea obtinuta reprezinta un nou pas catre inlocuirea acestor conexiuni cu fibre optice extrem de subtiri si usoare, care pot transfera un volum mare de date, pe distante mai mari, schimband astfel radical modul in care vor fi concepute computerele viitorului si modificand arhitectura centrelor de date de maine.

Aceasta tehnologie va putea fi folosita intr-o varietate mare de domenii. Datorita vitezelor mari de transfer un utilizator va putea folosi un display 3D de dimensiunea unui perete pentru activitati multimedia, dar si pentru realizarea de videoconferinte la o rezolutie atat de mare incat utilizatorul va avea impresia ca se afla in aceeasi camera cu ceilalti participanti.

Folosind fibra optica, Intel va putea sa dezvolte cu costuri reduse si echipamente usor de produs bazate pe siliciu tehnologii de transmisie de date. Telecomunicatiile si alte domenii au implementat deja laserul pentru a transmite informatii, insa tehnologiile actuale sunt prea costisitoare si greoaie pentru a fi utilizate pentru PC-uri.

Prototipul Silicon Photonics Link de 50Gbps este rezultatul unui program de cercetare intins pe mai multi ani in domeniul fotonicii. Acesta este compus dintr-un transmitator de siliciu si un chip-receptor, fiecare integrand toate componentele necesare, realizate de Intel anterior, cum ar fi primul laser hibrid pe baza de siliciu dezvoltat in colaborare cu Universitatea California din Santa Barbara in 2006 si modulatoare optice de mare viteza si fotodetectori – realizari facute publice inca din 2007.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri