Cel mai important operator de telefonie fixa a reusit, ţn al treilea trimestru al anului, o performanta de exceptie: a obtinut un profit net de 109,2 milioane euro, ţn crestere cu aproape 200% fata de perioada similara a anului trecut. In primele noua luni din 2005, profitul net al Romtelecom a urcat la 212,9 milioane euro, cresterea fiind de 280%.
Grupul elen OTE, care controleaza 54,01% din actiunile Romtelecom, a anuntat ca, in intervalul august-septembrie, veniturile operationale ale operatorului romňn au atins 232,6 milioane euro, ţnregistrňnd un avans de 6,9% fata de anul trecut. ä╬n ansamblu, rezultatele ţnregistrate de Romtelecom ţn 2005 sunt urmarea planului de transformare pus ţn aplicare ţncepÔnd din 2003. Acest plan vizeaza schimbarea tuturor aspectelor legate de operatiunile companiei, de la cultura corporationala la procesele si sistemele acesteia pÔna la ţmbunatatirea retelei. Acest plan va fi implementat ţn continuareö, a declarat, pentru SFin, Dan Pazara, Director Corporate Affairs, Romtelecom. Conform actionarilor greci, majorarea veniturilor a fost determinata de evolutia pozitiva a interconectarilor, a liniilor ţnchiriate si a serviciilor de date.

Situatia financiara s-a imbunatatit

Pe primele noua luni, Romtelecom a obtinut venituri operationale ţn valoare de 690,7 milioane euro, cu 11,7% peste nivelul din 2004. ╬n perioada mentionata, cea mai mare pondere ţn venituri au avut-o serviciile de telefonie nationala, care au contribuit cu 475,2 milioane euro, urmate de convorbirile internationale - 109 milioane euro, ţn timp ce telefonia mobila a avut un aport de 2,9 milioane euro. Alte venituri au reprezentat 103,6 milioane euro. ╬n intervalul ianuarie-septembrie, numarul de linii de telefonie fixa s-a redus cu 6%, pana la 4.072.528 unitati. äDu-pa cum probabil stiti, ultimii doi ani si jumatate au ţnsemnat modernizarea Romtelecom - ceea ce a creat o baza solida de afaceri. Romtelecom a depasit dificultatile financiare anterioare si acum e o companie sanatoasa din punct de vedere financiar, care urmareste sa aiba performante similare companiilor de comunicatii vesticeö, a precizat Dan Pazara.

Numarul de angajati raportat de Romtelecom s-a redus, la sfÔrsitul celui de-al treilea trimestru, cu 20,1% fata de perioada similara a anului trecut, la 14.720 salariati. La sfÔrsitul lunii septembrie, Romtelecom avea active ţn valoare de 2,1 miliarde euro, iar capitalul social se ridica la 1,5 miliarde euro. Datoriile totale ale companiei depaseau, la finele lunii septembrie, 647 milioane euro. Din acestea, datoriile pe termen lung se plasau la peste 434 milioane euro, din care ţmprumuturile reprezentau 109,1 milioane euro, ţn timp ce datoriile curente depaseau 211 milioane euro.

Tinta: lider pe piata broadband

Potrivit lui Dan Pazara, cresterile veniturilor si ale profitului provin ţn general din alte segmente ale afacerii decÔt serviciile de voce: abonamentele pentru aceste servicii ramÔn ţn continuare sub costuri, iar pretul convorbirilor este printre cele mai reduse din Europa. Astfel, cresterea de 6,9% a veniturilor ţn cel de-al treilea trimestru al anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2004, se datoreaza evolutiei pozitive a liniilor ţnchiriate, a interconectarii si a serviciilor de date. Rezultatele din acest trimestru se datoreaza, de asemenea, ţn buna masura, si rezolvarii situatiei Cosmorom. äAstfel, ţn urmatorii cinci ani, Romtelecom ar trebui sa investeasca masiv pentru furnizarea serviciilor de Internet si date, care sunt esenta strategiei de dezvoltare, compania noastra propunÔndu-si sa devina lider pe piata de broadband din RomÔniaö, a declarat directorul Corporate Affairs de la Romtelecom.

Pieter Bakker, directorul executiv al companiei, a aratat recent ca, pentru anul 2006, Romtelecom isi propune sa atinga un numar de 100.000 de clienti pentru serviciile de tip broadband si sa aiba disponibile 900.000 linii cu acoperire ADSL. De asemenea, pana la sfarsitul anului 2005 se vor extinde zonele in care sunt disponibile serviciile de acces Internet pe baza tehnologiei ADSL. äDe la sfÔrsitul lui 2004, Romtelecom a ţnceput sa-si faca din ce ţn ce mai mult simtita prezenta pe piata de Internet si date din RomÔnia - de pilda, numarul de clienti business pentru serviciile de date a crescut de la 1.000 ţn martie 2005 la 8.000 ţn octombrie, iar serviciile de acces Internet prin ADSL lansate ţn aceasta perioada s-au bucurat de un succes peste asteptari.

Toate aceste servicii au fost posibile ca urmare a realizarii unei semnificative serii de investitii ţn retea - numai ţn Bucuresti au fost necesare investitii de 25 milioane euro pentru schimbarea unei infrastructuri construite cu zeci de ani ţn urma, cu cabluri de tip vechi, unele instalate ţnainte de 1970ö, a adaugat Dan Pazara.

Trei oferte ADSL

Compania a lansat, in aprilie 2005, ADSL Express, un produs de acces la Internet de banda larga destinat companiilor, initial cu o viteza de descarcare de 1 Mbps, ulterior viteza fiind dublata. In luna iulie a fost oferit clientilor-persoane fizice Clicknet Express, bazat pe tehnologia ADSL, cu o viteza de descarcare de 1 Mbps. De la 15 noiembrie 2005, Romtelecom a lansat un nou produs ADSL non-stop, ClickNet 512. Cu o viteza de download de 512 Kbps si de upload de 128 Kbps, ClickNet 512 este cel de-al treilea produs bazat pe tehnologia ADSL lansat de Romtelecom in ultimele opt luni si se adreseaza clientilor-persoane fizice. Din luna august, cei care se aboneaza la unul dintre produsele de acces Internet prin ADSL beneficiaza de oferta promotionala constand in taxa de instalare zero si abonament gratuit in prima luna.

La nivel international, veniturile din telefonia traditionala sunt in scadere, in timp ce veniturile generate de Internetul de banda larga si furnizarea de continut cunosc o tendinta ascendenta. Cererea de largime de banda de Internet creste in continuare cu 25% anual, conform unui studiu realizat de IDC, ceea ce indica un potential de dezvoltare semnificativ pentru acest domeniu. äNumarul clientilor business pentru solutiile broadband de Internet si date de la Romtelecom a inregistrat un adevarat boom in ultimele luniö, a anuntat Vasile Voicu, director Servicii de Internet si Date al companiei.

Actionarii vor dezvoltare

äCa ultima observatie, ţn 2004 actionarii au decis sa nu distribuie dividendele, preferÔnd sa orienteze fonduri spre investitii ţn modernizare, de care e ţnca foarte mare nevoieö, a precizat Dan Pazara. Romtelecom isi propune sa devina lider pe piata de broadband din Romania. Anul trecut, compania a investit aproximativ 20 milioane euro pentru crearea unei retele MPLS, bazata pe tehnologie CISCO. In 2006, Romtelecom intentioneaza sa ajunga la capacitatea de a deservi un milion de clienti broadband in retea. Aproape 95% din clientii Romtelecom din Bucuresti pot avea acces, din punct de vedere tehnic, la serviciile ADSL. La nivel national, Romtelecom acopera cu fibra optica 75% din localitati.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din sec╚Ťiunea IT & C »Setari Cookie-uri