Prin accesarea link-urilor prezente in corpul mail-ului, destinatarul era directionat catre o pagina web infectata care descarca automat malware in computer.

Pentru a legitima e-mail-urile trimise, infractorii cibernetici au folosit layout-uri ale unor site-uri precum Facebook, Twitter, Digg, Amazon, Windows Live, YouTube, Skype si Wikipedia. Majoritatea link-urilor din mesaje utilizau Trojan-Downloader.JS.Pegel.S, un cal troian care directiona utilizatorii catre o pagina web creata de atacatori, ce continea cod infectat ce urma a fi descarcat pe computerul-victima sau publicitate.

Primele trei tari considerate principalele surse de spam in lume sunt Statele Unite ale Americii (15%), India (8,5%) si Vietnam (6,6%), care a luat locul Rusiei, aflate pe pozitia a treia in primele luni ale anului. Romania a coborat de pe locul 7 pe locul 10, cu un procent de 2,7%. In mod neasteptat, Italia (3,3%) si Spania (2,8%) au intrat in topul primelor zece tari care distribuie mesaje nedorite, in primul trimestru al anului clasandu-se pe pozitiile 14, respectiv 15.

Citeste si:

Volumul traficului spam in al doilea trimestru al anului a fost de 84,4% din totalul traficului de e-mail-uri. Expertii Kaspersky Lab atrag atentia asupra criminalizarii spam-ului, adica spammer-ii, scammer-ii si infractorii cibernetici care scriu malware incep sa colaboreze, initiind atacuri de tipul celor descrise mai sus – mesaje care imita design-ul unor site-uri populare si introducerea de link-uri care directioneaza utilizatorii catre diferite site-uri publicitare de tip Viagra, magazine de bijuterii online false sau pagini infectate. Aceste practici au devenit o obisnuinta si vor continua sa fie din ce in ce mai populare.

Kaspersky Lab recomanda tuturor utilizatorilor de Internet sa nu acceseze link-urile din mesajele spam si sa se asigure ca solutiile de securitate folosite sunt actualizate periodic.