Specialistii Kaspersky Lab, unul din cei mai mari producatori de solutii de securitate informatica la nivel global, au realizat raportul atacurilor de tip spam pentru al doilea trimestru al anului 2010, atragand atentia asupra volumului foarte mare de mesaje primite de utilizatori sub forma unor notificari „legitime” din partea retelelor de socializare.
Prin accesarea link-urilor prezente in corpul mail-ului, destinatarul era directionat catre o pagina web infectata care descarca automat malware in computer.

Pentru a legitima e-mail-urile trimise, infractorii cibernetici au folosit layout-uri ale unor site-uri precum Facebook, Twitter, Digg, Amazon, Windows Live, YouTube, Skype si Wikipedia. Majoritatea link-urilor din mesaje utilizau Trojan-Downloader.JS.Pegel.S, un cal troian care directiona utilizatorii catre o pagina web creata de atacatori, ce continea cod infectat ce urma a fi descarcat pe computerul-victima sau publicitate.

Primele trei tari considerate principalele surse de spam in lume sunt Statele Unite ale Americii (15%), India (8,5%) si Vietnam (6,6%), care a luat locul Rusiei, aflate pe pozitia a treia in primele luni ale anului. Romania a coborat de pe locul 7 pe locul 10, cu un procent de 2,7%. In mod neasteptat, Italia (3,3%) si Spania (2,8%) au intrat in topul primelor zece tari care distribuie mesaje nedorite, in primul trimestru al anului clasandu-se pe pozitiile 14, respectiv 15.


Volumul traficului spam in al doilea trimestru al anului a fost de 84,4% din totalul traficului de e-mail-uri. Expertii Kaspersky Lab atrag atentia asupra criminalizarii spam-ului, adica spammer-ii, scammer-ii si infractorii cibernetici care scriu malware incep sa colaboreze, initiind atacuri de tipul celor descrise mai sus – mesaje care imita design-ul unor site-uri populare si introducerea de link-uri care directioneaza utilizatorii catre diferite site-uri publicitare de tip Viagra, magazine de bijuterii online false sau pagini infectate. Aceste practici au devenit o obisnuinta si vor continua sa fie din ce in ce mai populare.

Kaspersky Lab recomanda tuturor utilizatorilor de Internet sa nu acceseze link-urile din mesajele spam si sa se asigure ca solutiile de securitate folosite sunt actualizate periodic.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri