Livrarile de smartphone-uri cu sistem de operare Android au crescut cu 886% in al doilea trimestru din 2010. Nokia si-a pastrat pozitia de lider pe piata telefoanelor inteligente, insa concurenta s-a accentuat vizibil, potrivit raportului anual realizat de compania de cercetare Canalys, care analizeaza tendintele existente pe piata de smartphone-uri.
Nokia a detinut o buna parte din piata mondiala de smartphone-uri in al doilea trimestru din 2010, avand o cota de 38%. Producatorul de telefoane a livrat in perioada amintita 23,8 milioane smartphone-uri, mai mult cu 41% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Totusi, pozitia dominanta a Nokia pe piata de profil a inceput sa slabeasca, ca urmare a faptului ca industria de telefoane inteligente a crescut si ea, per total, si implicit concurenta s-a intetit.

Piata de smartphone-uri a urcat, la nivel global, cu 64% in T2. De asemenea, vanzarile de telefoane BlackBerry, ale producatorului de telefoane Research In Motion (RIM), au crescut cu 41%. Astfel, furnizorul de telefoane inteligente s-a clasat pe a doua pozitie in topul celor mai mari producatori de smartphone-uri din lume, cu o cota de 18% din piata. In America de Nord si America Latina, RIM a fost lider de piata in al doilea trimestru al anului.

In ciuda imaginii negative dobandita de Apple in ultima perioada, din cauza problemelor pe care le are cel mai nou model de iPhone lansat, compania a reusit sa aiba 13% din piata de telefoane inteligente in trimestrul doi din 2010. Totusi, potrivit studiului Canalys, datele existente la nivel global arata ca livrarile de terminale inteligente care functioneaza pe baza sistemului de operare Android au crescut cu 886% in T2. Cu acest sistem de operare functioneaza, in prezent, smartphone-uri produse de companii precum HTC, Motorola, Samsung, Sony Ericsson si LG.

“Cel mai recent studiu al nostru a aratat ca, la nivel global, vanzarile de telefoane bazate pe tehnologia Android au crescut in trimestrul al doilea al anului cu un procent impresionant”, a declarat Chris Jones, vicepresedinte si analist senior la Canalys.

“In Statele Unite, spre exemplu, am putut observa ca Verizon Wireless, cel mai mare operator de telefonie de pe piata respectiva, a promovat agresiv terminale care opereaza pe platforma Android, cum este cazul modelului Droid de la Motorola sau Droid Incredible de la HTC. Aceste doua produse au fost foarte bine primate in piata, consumatorii s-au aratat nerabdatori sa descarce si sa utilizeze aplicatiile si serviciile oferite de respectivele smartphone-uri”, a completat Jones.

Piata de telefoane inteligente din Statele Unite ale Americii a urcat cu 41% comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut. In T2, vanzarile de smartphone-uri din SUA au reprezentat 23% din livrarile globale de terminale inteligente, ceea ce face ca aceasta sa fi si cea mai mare piata de astfel de echipamente.


“Situatia este asemanatoare si in zona Asia Pacific. Echipamentele cu sistem de operare Android castiga teren in piete precum China sau Coreea de Sud, ca urmare a cererii tot mai mare de telefoane sofisticate”, afirma Ty Lau, senior analist Canalys.

China a fost a doua mare piata din punct de vedere al vanzarilor de smartphone-uri in T2 din 2010, pentru al saselea trimestru consecutive, cu 6,9 milioane unitati de terminale livrate, ceea ce inseamna 11% din vanzarile totale de smartphone-uri la nivel mondial. Daca in urma cu un an telefoanele bazate pe tehnologia Android nu creau o piata in China, in al doilea trimestru din 2010 au fost vandute 475.000 de unitati in aceasta tara.

Terminalele Nokia, cu sistem de operare Symbian, continua sa domine piata chineza, insa este evident faptul ca alti producatori de telefoane castiga cota cu Android in China. Cu o populatie de 1,3 miliarde locuitori, aceasta tara reprezinta o piata cu un potential enorm de crestere. Analistii Canalys se asteapta ca Android sa fie printre platformele care vor creste piata de smartphone-uri in urmatoarele trimester si chiar ani.

“Ne asteptam sa vedem cresteri tot mai mari pe piata de smartphone-uri, mai ales pentru ca aceste telefoane inteligente vor devein tot mai accesibile pentru utilizatorul final. In tari dezvoltate, cum este si cazul celor din vestul Europei sau America de Nord, vanzarile de terminale inteligente vor reprezenta 60 si, respectiv, 48% din cele totale de telefoane, pana in 2013”, considera Pete Cunningham, senior analist Canalys.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri