Lipsa de continut a site-urilor, lucru care face ca foarte putine domenii sa atraga un numar mare de vizitatori si implicit investitiile in serviciile de gazduire web sa fie inca mici, este principala problema pietei locale de inregistrare domenii, colocare si hosting, afirma Flaviu Radulescu, directorul general al Hostway Romania, filiala unuia dintre cei mai mari jucatori globali in domeniu.
“Noi suntem in urma cu patru, cinci ani fata de celelalte tari din Europa. Dar in trei, patru ani doar Hostway ar trebui sa ajunga la aproximativ 3-4 milioane de euro si piata la in jur de 10 milioane de euro. Acum limita este insa data de continut pentru ca in afara de site-urile de stiri, Trilulilu si 220.ro nu prea sunt alte surse care sa atraga utilizatori. Dar daca se vor lansa mai multe proiecte in limbi de circulatie internationala, precum engleza, va creste audienta si va sustine si piata de hosting”, a explicat Flaviu Radulescu (30 de ani).

Pentru a determina cat mai multi tineri sa infiinteze business-uri online, compania a lansat in primavara cu aproximativ 20.000 de euro un proiect prin care reduce cu 80% pretul lunar pentru hosting pentru companiile nou lansate.

Cel mai mare client al Hostway este site-ul de partajare video Trilulilu, lansat in 2007 si numit adesea “You-Tube-ul romanesc", iar printre alte conturi importante se numara BRD, GSP TV, Cancan, retailerul online eMag, lantul de magazine Miniprix si National Geographic Channel Romania.

In general, cei mai mari cinci clienti ai companiei (fara Trilulilu) platesc lunar intre 3.000 si 6.000 de euro pentru serviciile de gazduire web, aproximativ 70% din veniturile companiei fiind generate de clientii mari.

Anul trecut Hostway a avut afaceri de 940.000 de euro, iar pentru acest an managerul furnizorului de servicii web estimeaza o crestere cu circa 40% ca urmare a clientilor castigati, o parte dintre ei proveniti de la ceilalti competitori.

Compania are 36 de angajati, iar anul acesta profitul net va fi aproape de zero sau nu va exista ca urmare a celor 400.000 de euro investiti de la inceputul anului in infrastructura si servere. In 2009, compania a avut un profit brut mai mic de 10.000 de euro, arata datele de la Registrul Comertului.

Cei pana in 10.000 de clienti ai Hostway inseamna aproximativ un sfert din piata locala de gaduire web, inregistrare de domenii si hosting, estimata la inceputul acestui an de catre Radulescu la in jur de 6-7 milioane de euro.

In Romania sunt gazduite circa 235.000 de domenii active, potrivit informatiilor oferite de Hostway.

Printre competitorii companiei se numara GTS Telecom si Romtelecom, dar si jucatori mai mici precum Simpliq, Webfactor si eGazda.

Hostway Romania este filiala furnizorului american de servicii de gazduire web Hostway si este prezenta pe piata locala din martie 2006, dupa ce americanii au achizitionat trei companii mai mici, printre care si OpenLink, firma fondata in 2001 de Flaviu Radulescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri