Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a adus la bugetul de stat prin venituri directe de 30 de ori mai multi bani decat a primit prin Legea bugetului, a anuntat ministrul de resort Zsolt Nagy. El a declarat pentru ziarul Averea ca veniturile provenite din participatii la diferite companii pe care le detine in totalitate sau la care este actionar majoritar, au depasit anul acesta 100 milioane euro, in conditiile in care bugetul pe 2005 al MCTI este de 3 milioane euro. 2005 este primul an cand Romtelecom a platit dividende catre stat. De asemenea, am primit cate 30 milioane euro pentru fiecare licenta 3G data operatorilor Connex-Vodafone si Orange, precum si 24 milioane euro pentru licenta acordata Cosmote, a mai spus ministrul.

El a apreciat ca anul 2005 a fost unul foarte bun pentru domeniul IT&C, acest lucru fiind sustinut si de valoarea pietei care va depasi 4 miliarde euro la sfarsitul anului, insemnand o crestere de 20% fata de anul 2004. Pe langa realizarile din domeniul telecomunicatiilor, constatam si o dezvoltare din ce in ce mai puternica a pietei romanesti de IT. Exportul de produse de software in acest an a atins deja peste 250 milioane euro, ceea ce dovedeste aprecierea pe care specialistii romani o au pe plan extern, a mai precizat Zsolt. El a adaugat ca acesta este motivul pentru care va mentine si in anul 2006 facilitatea privind scutirea de impozit pe venit pentru persoanele care lucreaza in domeniul productiei de programe informatice, chiar daca Consiliul Concurentei doreste modificarea Codului fiscal in acest sens pe motiv ca este un ajutor de la stat ce nu poate fi acordat potrivit noilor reglementari europene.

Pentru 2006, ministrul isi propune acelasi randament. Acest lucru ar insemna in primul rand continuarea procesului de privatizare pentru societatile aflate in portofoliu (Romtelecom, Posta Romana, Societatea Nationala de Radiocomunicatii) ca si dezvoltarea la un nivel european a conexiunilor in banda larga. La 30 iunie, numarul de conexiuni in Romania depasea cu putin 500.000, fata de Italia de exemplu, al carei numar de conexiuni a ajuns la 7 milioane. Introducerea de noi tehnologii in IT va continua si in acest an, a mai spus ministrul, un exemplu in acest sens fiind inaugurarea in cursul acestei luni a primului centru Power Line Communication (PLC), retea care permite furnizarea de servicii IT&C prin intermediul infrastructurii deja existente (retelele electrice, de exemplu).

Pe de alta parte, un studiu realizat de International Data Corporation (IDC), publicat de Business Software Alliance (BSA) sugereaza faptul ca reducerea cu macar 10%, de la 74%, cat este in prezent, a ratei de piraterie software ar putea permite dublarea pietei IT romanesti pana in anul 2009, ajungand la o valoare de 1,6 miliarde dolari. O scadere cu 10% a pirateriei ar putea contribui la cresterea PIB-ului cu 670 milioane dolari si a veniturilor provenite din taxe, cu 75 milioane de dolari. Sectorul IT din Romania include in prezent peste 11.000 de persoane angajate si contribuie cu 124 milioane de dolari la veniturile provenite din taxe.

Industria IT romaneasca este evaluata de IDC, la nivelul anului 2004, la peste 818 milioane dolari. Studiul mai releva faptul ca cele 365.000 de companii ce activeaza in domeniul IT-ului in Uniunea Europeana, sustin o industrie de 311 miliarde dolari, contribuind cu 25 miliarde dolari la veniturile provenite din taxe aditionale. Potrivit studiului, tarile europene non-UE, intre care si Romania, cu cea mai redusa rata a pirateriei software sunt Norvegia, Croatia si Elvetia, iar tarile cu cea mai crescuta rata a pirateriei sunt Ucraina, Rusia, Kazakstan, Serbia - Muntenegru si Albania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri