In urma publicarii in Monitorul Oficial a Hotararii Guvernului nr. 833/2010 care a amandat cu trei ani tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra, arbitrul telecom (ANCOM0 opreste licitatiile pentru acordarea primelor doua multiplexe de televiziune digitala terestra. ANCOM nu a fost consultata la elaborarea ordonantei de urgenta publicate in Monitorul Oficial la finalul saptamanii trecute.
ANCOM a transmis scrisori de informare catre cei sapte cumparatori ai caietelor de sarcini cu privire la necesitatea anularii licitatiilor, anuntandu-i totodata ca Autoritatea va returna sumele achitate pentru achizitionarea caietelor de sarcini.

Caietul de sarcini pentru cele doua licente de TV digitala a fost achizitionat de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Nationala de Radiocomunicatii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG si General Satellite Sofia.

In prezent ANCOM asteapta emiterea in 45 de zile a noii hotarari a Guvernului care va stabili calendarul tranzitiei la televiziunea digitala, precum si emiterea celorlalte acte normative care vor stabili noua procedura de licitatie, modul in care vor fi acordate licentele si taxa de licenta.

Incepand cu luna iunie 2010, ANCOM derula o licitatie internationala pentru acordarea licentelor pentru primele doua multiplexe de televiziune digitala terestra la care s-au aratat interesate sa participe sapte companii din Romania si din strainatate.

“Odata cu aceasta amanare, Romania pierde startul catre dezvoltarea unor noi servicii de comunicatii mobile de banda larga si a investitiilor in acest domeniu, dividendul digital fiind un factor cheie pentru incurajarea cresterii economice”, a declarat Catalin Marinescu (foto), presedintele ANCOM.

Odata cu tranzitia la televiziunea digitala terestra se elibereaza o portiune importanta de spectru – dividendul digital – prin intermediul caruia utilizatorii vor putea avea acces la servicii broadband wireless mai bune si mai ieftine, dar si la o paleta mai larga de servicii wireless inovative.

Amanarea tranzitiei la televiziunea digitala terestra si, implicit a eliberarii spectrului, duce la intarzierea lansarii unor servicii de banda larga in Romania si poate crea premisele maririi decalajului intre Romania si celelalte tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste serviciile de acces la internet in banda larga.

Prin HG 833/2010, Executivul a decis sa amane cu trei ani, pana la 1 ianuarie 2015, data incetarii transmisiei analogice de televiziune, decizie justificata prin scutirea cetatenilor de a-si achizitiona noi echipamente in perioada de criza si asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru operatori.

Termenul stabilit de Guvern pentru incetarea transmisiei analogice TV era 1 ianuarie 2012, tara noastra asumandu-si anterior ca termen de finalizare a tranzitiei la transimisiunile digitale data de 17 iunie 2015.

In Romania, dintre cele 7,3 milioane de gospodarii, in jur de 5,7 milioane sunt abonate la serviciile unui operator, restul de 1,6 milioane fiind cele care utilizeaza televiziunea terestra analogica, adica receptioneaza programe gratuit, din eter, cu antena individuala de bloc sau de camera.

Acesti consumatori ar fi fost primii afectati de trecerea la televiziunea digitala.

Decizia de stopare a transmisiei analogice terestre a fost luata in 2006 la Geneva, trecerea de la serviciile de televiziune analogice din banda de frecvente UHF la cele in format digital de tip DVB-T ((Digital Video Broadcasting - Terrestrial) facandu-se in Romania prin atribuirea a 6 multiplexe la nivel national.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri