Autoritatea de reglementare in comunicatii a lansat spre dezbatere publica, un proiect de decizie privind masurile de reglementare a pietelor de gros corespunzatoare serviciilor de linii inchiriate - segmente terminale.
"Supunem consultarii publice masurile de reglementare a pietelor corespunzatoare serviciilor de linii inchiriate - segmente terminale. Fata de anul 2003, cand s-au emis primele reglementari, noutatea consta in identificarea a doua piete distincte, respectiv piata serviciilor de linii inchiriate - segmente terminale cu capacitatea de transmisie de pana la si inclusiv 2 Mbps si piata serviciilor de linii inchiriate - segmente terminale cu capacitatea de transmisie mai mare de 2Mbps si in luarea de masuri specifice pe fiecare dintre aceste doua piete", a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Catalin Marinescu (foto).

Serviciul de linii inchiriate - segmente terminale a fost definit ca segmentul de linie inchiriata - circuit total delimitat de un punct de interconectare pentru linii inchiriate si un punct terminal al retelei situat in interiorul aceluiasi judet cu punctul de interconectare.

Folosirea unui serviciu de linii inchiriate este oportuna atunci cand un utilizator doreste sa realizeze legatura intre doua puncte de prezenta intre care exista un flux permanent de comunicatii. Pentru utilizatorii finali, o mai mare relevanta o prezinta nivelul de garantie oferit in ceea ce priveste disponibilitatea, performanta si securitatea retelei.

Avand in vedere aceste date, plus barierele existente la intrarea pe aceasta piata, lipsa concurentei potentiale si lipsa puterii de contracarare din partea cumparatorilor pentru a putea determina constrangeri concurentiale asupra Romtelecom, ANCOM considera ca Romtelecom detine putere semnificativa pe aceasta piata si propune impunerea in sarcina acestuia o serie de obligatii, printre care se numara permiterea accesului si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate si controlul tarifelor, inclusiv de fundamentare a tarifelor in functie de costuri, pe baza modelului de tip "bottom-up" de calculatie a costurilor medii incrementale pe termen lung asociate retelei de acces operate de Romtelecom, dezvoltat de ANCOM.

Analiza efectuata de ANCOM pe piata serviciilor de linii inchiriate - segmente terminale cu capacitatea de transmisie mai mare de 2 Mbps - a aratat ca, desi exista anumite bariere la intrarea pe piata, este putin probabil ca acestea sa fie foarte ridicate astfel incat intrarea pe piata sa fie impiedicata sau ingreunata.

Totodata, dintr-o perspectiva dinamica, piata serviciilor de linii inchiriate - segmente terminale cu capacitatea de transmisie mai mare de 2 Mbps tinde catre concurenta efectiva, iar orice problema concurentiala poate fi remediata de catre Consiliul Concurentei, care va putea stabili daca anumite practici constituie sau nu un abuz de pozitie dominanta conform dreptului concurentei.

Intrucat pe piata serviciilor de linii inchiriate - segmente terminale cu capacitatea de transmisie mai mare de 2 Mbps niciun operator nu detine putere semnificativa, ANCOM propune retragerea tuturor obligatiilor impuse Romtelecom in anul 2003, imediat dupa intrarea in vigoare a masurilor supuse consultarii publice.

Proiectul de decizie poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la 4 octombrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri