Laboratorul antimalware al Panda Security a intocmit un clasament al celor mai utilizate escrocherii din ultimii ani. Aceste trucuri care profita de increderea utilizatorilor si care sunt inca in circulatie larga au toate acelasi obiectiv - de a frauda utilizatorii cu sume variind intre 500 si cateva mii de dolari.
De regula, aceste escrocherii urmeaza acelasi sablon: contactul initial se face prin e-mail sau prin intermediul retelelor sociale. Potentiala victima este rugata sa raspunda, prin e-mail, telefon, fax etc. Odata ce aceasta momeala initiala a prins, infractorii vor incerca sa castige increderea victimei, in cele din urma solicitand o suma de bani sub un pretext sau altul.

"Ca in toate cazurile inselatoriilor clasice de pe Internet, multi dintre numerosii utilizatori care sunt pagubiti si isi pierd banii sunt reticenti in a raporta aceste infractiuni. Si daca in trecut banii furati erau greu de recuperat, in prezent este si mai greu deoarece urmele infractorilor sunt adesea pierdute pe Web. Cea mai buna aparare este de a invata cum sa identificam aceste inselatorii, pentru a nu pica in cursa", potrivit lui Luis Corrons, director tehnic al Panda Security.

Astfel, Panda Security a conceput un clasament al celor mai frecvente inselatorii din ultimii 10 ani, bazat pe raspandirea lor si frecventa cu care acestea sunt trimise.

1. Scrisorile Nigeriene

Acesta a fost primul tip de inselatorie aparut pe Internet si continua sa fie utilizat pe scara larga de catre infractorii cibernetici si in prezent. Acesta se prezinta de obicei in forma unui e-mail, pretinzand a fi de la cineva care doreste sa scoata dintr-o tara o suma foarte mare de bani (in mod normal, din Nigeria, de unde si numele). Se promite o recompensa substantiala catre cei care il ajuta pe expeditor sa faca aceasta operatiune. La inceput insa, celor care «inghit» momeala li se cere sa prezinte o suma initiala pentru plata taxelor bancare (deseori aproximativ 1.000 de dolari). Odata ce ati platit, contactul dispare si banii se pierd.

2. Loteriile

In esenta, aceasta este similara cu Scrisoarea Nigeriana. Primiti un e-mail care sustine ca sunteti castigator la o loterie si vi se solicita detaliile personale in scopul de a transfera castigul substantial. Ca si in cazul anterior, victimele sunt rugate sa prezinte pana la 1.000 de dolari pentru a acoperi taxele bancare sau alte taxe.

3. Prietenele

O fata frumoasa, in mod normal din Rusia, gaseste adresa dumneavoastra de e-mail si vrea sa va cunosca. Ea va fi mereu tanara, doritoare sa va viziteze tara si sa va intalneasca, fiind indragostita pana peste cap de dumneavoastra. Doreste sa vina imediat, dar in ultimul moment apare o problema si are nevoie de niste bani (din nou, in jur de 1.000 dolari ar trebui sa fie suficient) pentru a plati biletul de avion, vize etc. Cum era de asteptat, nu numai banii dispar, dar la fel si fata.

4. Oferte de munca

De data asta primiti un mesaj de la o companie straina in cautare de agenti financiari in tara dumneavoastra. Job-ul este usor: puteti lucra de acasa si puteti castiga pana la 3.000 dolari lucrand doar trei sau patru ore pe zi. Daca acceptati, vi se vor solicita coordonatele bancare. In acest caz, coordonatele dumneavoastra vor fi folosite pentru a ajuta la sustragerea banilor de la alte persoane ale caror detalii de cont bancar au fost furate de catre infractorii cibernetici. Banii vor fi transferati direct in contul dumneavoastra si vi se va cere sa ii transferati prin Western Union. Veti deveni un caraus de bani iar atunci cand politia va investiga furtul veti fi banuit de complicitate. Desi aceasta schema este adesea mentionata ca fiind inselatorie, este diferita de celelalte, deoarece carausul are si el de castigat, chiar daca o face prin comiterea unei infractiuni in necunostinta de cauza.

5. Facebook/Hotmail

Infractorii obtin detalii pentru a accesa un cont pe Facebook, Hotmail sau ceva similar. Acestia schimba apoi datele de conectare, astfel incat utilizatorul real nu mai poate accesa contul si trimite un mesaj la toate contactele precizand ca titularul contului este in vacanta (Londra pare a fi o alegere populara) si ca a fost jefuit chiar inainte de a veni acasa. Acesta are inca biletele de avion, dar mai are nevoie de o suma intre 500 si 1.000 de dolari pentru hotel.

6. Despagubiri

Aceasta este un siretlic destul de recent si isi are originea in Scrisoarea Nigeriana. Un mesaj e-mail sustine ca a fost infiintat un fond pentru a compensa victimele inselatoriei nigeriene si ca adresa dumneavoastra este listata printre utilizatorii posibil afectati. Vi se ofera despagubiri (de cele mai multe ori in jur de un milion dolari), dar bineinteles, ca si in cazul inselatoriei nigeriene, va trebui sa platiti in avans o suma de aproximativ 1.000 de dolari.

7. Greseala

Aceasta schema a devenit foarte populara in ultimele luni, probabil alimentata de criza financiara si de oamenii care incearca sa isi vanda bunuri sau imobile. Se initiaza contactul cu cineva care a publicat un anunt de vanzare pentru o casa, masina etc. Plini de entuziasm, inselatorii cibernetici sunt de acord sa cumpere tot ce se ofera si trimit rapid un cec, dar cu o suma gresita, intotdeauna mai mare decat suma convenita. Se va cere apoi vanzatorului sa restituie diferenta. Cecul este neacceptat de banca, casa ramane nevanduta si victima pierde toti banii transferati.

Ce trebuie sa faceti daca sunteti vizat de una din aceste inselatorii?

Este normal ca daca nu sunteti la curent cu aceste tipuri de inselatorii, ati putea crede ca ati castigat la o loterie sau ati gasit adevarata dragoste pe Internet. Aici gasiti cateva sfaturi practice care va ajuta sa stati in afara oricarui pericol, conform Panda:
  • Instalati un antivirus bun, care poate detecta spam. Multe dintre aceste mesaje vor fi detectate si clasificate ca «Spam» de majoritatea solutiilor de securitate. Acest lucru va va ajuta sa va feriti de mesajele cu continut malitios.
  • Folositi-va simtul realitatii. Aceasta este intotdeauna cel mai bun aliat impotriva acestui tip de frauda. Nimeni nu da ceva fara a cere nimic in schimb, iar dragoste la prima vedere prin Internet este putin posibila. Ca regula generala, trebuie sa fiti foarte suspiciosi asupra acestor tipuri de contacte inca de la inceput.
  • Internetul este un instrument fantastic pentru multe lucruri, dar daca chiar vrei sa vinzi ceva este mai bine sa intalnesti cumparatorul fata in fata. Deci, chiar daca veti face cunostinta prin Internet, este mai bine sa faci tranzactia in "lumea reala", pentru a verifica intentiile reale ale potentialilor cumparatori.
Daca totusi veti fi victima unei fraude, Panda Security va sfatuieste sa raportati imediat infractiunea la politie. "Chiar daca depistarea acestui tip de infractiune poate fi o operatiune complexa, institutiile care aplica legea devin tot mai pricepute in a infrunta criminalii cibernetici", incheie Corrons.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri