Cei mai mari jucatori din telecomunicatii si tehnologie din zona Europei Centrale au avut anul trecut afaceri de 46,9 miliarde de euro, acestea reprezentand circa 8,9% din afacerile primelor 500 de companii din aceeasi zona, conform celei de-a patra editii a topului Deloitte Central Europe Top 500.

In topul celor mai mari 500 de companii central europene care au cumulate afaceri de 525,5 miliarde de euro exista 40 de nume din zona de IT&C, cele mai mari venituri fiind generate de Polonia.

Aproape 90% dintre companiile de tehnologie, media si telecomunicatii au raportat scaderi anul trecut fata de 2008, aceasta fiind cea mai slaba performanță la nivel de industrii.

Cea mai puternica companie din IT&C este Nokia Komárom, fabrica din Ungaria a producatorului finlandez de telefoane mobile avand anul trecut afaceri de 3,97 miliarde de euro in scadere cu 18,4% fata de 2008.

Aceasta este urmata de compania nationala poloneza Telekomunikacja Polska S.A (TPSA), cu afaceri de 3,82 de miliarde de euro anul trecut si de Foxconn CZ, filiala din Cehia a celui mai mare producator mondial de produse electronice, compania fiind de altfel si unul dintre cei mai mari jucatori pe piata ceha.

Tarile cu cele mai mari venituri generate de companii de telecom sau tehnologie in Europa Centrala:

“Piata telecom din regiune a ajuns la saturatie pe segmentul telefoniei mobile si fixe, obligand companiile de telecomunicatii sa se orienteze spre tehnologii noi. Expansiunea serviciilor in banda larga reprezinta elementul cheie de crestere, in contextul in care tarile din Europa Centrala raman semnificativ in urma Europei de Vest in ceea ce priveste rata de penetrare, mai ales in zonele rurale. In acelasi timp ascensiunea telefoanelor smart, a netbook-urilor si a altor dispozitive manuale prezinta un alt element de stimulare a cresterii cererii pentru serviciile wireless in banda larga”, comenteaza reprezentantii Deloitte.

Intre cele mai mari zece companii locale din clasamentul general al Deloitte, jumatate sunt din industria IT&C, iar primul nume de pe acest segment este operatorul de telecomunicatii Orange
, liderul pietei locale de telefonie mobila situandu-se pe pozitia a 17-a intre companii din zona de IT&C si pe locul 143 in clasamentul general, cu o cifra de afaceri de 1,045 de miliarde de euro.

Acesta este urmat de fabrica Nokia Romania din localitatea clujeana Jucu (care a fost infiintata in 2007 si care anul trecut a rulat un business de 1,029 de miliarde de euro) si de Vodafone, al doilea operator de telefonie mobila pe piata romaneasca, compania inregistrand anul trecut o cifra de afaceri 968,4 milioane de euro conform Deloitte. Datele de la Ministerul de Finante arata ca in 2009 Vodafone a avut incasari de 929,4 milioane de euro.

Printre cele cinci companii locale de IT&C care se afla in top se numara si principalii doi jucatori pe segmentul de televiziune, internet si telefonie fixa, Romtelecom fiind pe pozitia 25 intre companiile IT&C si pe 196 in clasamentul general, in timp ce RCS&RDS se situeaza pe locul 39 pe segmentul telecomunicatiilor si tehnologiei si pe locul 454 in topul general.

Tarile cu cele mai multe nume din IT&C in raportul Deloitte sunt Polonia (noua companii care au generat afaceri de 12,7 miliarde de euro in 2009), Cehia (sapte companii cu un business de 10,8 miliarde de euro), Ungaria (cinci jucatori care au generat afaceri de 7,79 miliarde de euro) si Romania (cinci companii si un business de 4,22 de miliarde de euro).

Cele cinci companii din IT&C au insemnat anul trecut aproximativ 15,2% din afacerile de 27,7 miliarde de euro de anul trecut ale celor 33 de companii romanesti aflate in topul primelor 500 din regiune.

Tara noastra se afla pe locul cinci in Europa Centrala in ceea ce priveste numarul de companii dintr-o anumita tara, pe primul loc aflandu-se Polonia cu 180 de jucatori.

Cele mai multe companii locale au provenit din industria energetica (13), aceasta fiind urmata de industria bunurilor de consum si transport (10), industria prelucratoare (4), telecomunicatii (5) si o companie cu activitate in industria distributiei de produse farmaceutice (Mediplus Exim).

Cei mai mari jucatori locali din topul Deloitte sunt Petrom, Automobile Dacia, Rompetrol, Metro Cash & Carry Romania si Orange Romania, in timp ce in clasamentul regional topul este condus de companiile din domeniul energetic PKN Orlen (Polonia), Mol (Ungaria) CEZ (Republica Ceha), urmate de cea de automobile Skoda (Republica Ceha) si de energie Naftogaz (Ucraina).

Cele mai importante companii IT&C din Europa Centrala:


Sursa: Deloitte


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri