Anul trecut, piata de solutii ERP a scazut cu aproximativ 17% fata de 2008, iar in lipsa demararii unor proiecte de anvergura in ultimul trimestru, se estimeaza o continuare a trendului descendent si in 2010, dar mai putin abrupt (-4%), arata studiul “ERP Romania 2010” publicat de Pierre Audoin Consultants (PAC).
Dupa incetinirea suferita in cei doi ani de criza economica, piata ERP din Romania este caracterizata de aceeasi asteptare combinata cu conservarea business-ului, determinate de un mediu economic instabil, influentat pe de o parte de situatia mondiala, dar si de miscarile politice interne incoerente si nesigure.

A cincea editie a studiului ERP Romania, publicat de Pierre Audoin Consultants (PAC), prezinta pentru 2009 o piata in scadere cu aproximativ 17% fata de 2008. In lipsa demararii unor proiecte de anvergura in ultimul trimestru, se estimeaza o continuare a trendului descendent si in anul 2010, dar mai putin abrupt (-4%).

Revenirea pe crestere a volumului de business pe piata locala de solutii ERP este prevazuta de-abia pentru 2011; analizele PAC arata ca o depasire a anului 2008 din punctul de vedere al veniturilor generate din software si servicii ERP se prefigureaza de-abia pentru anul 2013.

"In 2009, din cauza gravitatii crizei financiare si economice, competitia dintre furnizorii de solutii ERP s-a concentrat pe minimizarea preturilor, uneori chiar sub nivelurile acceptabile si bugetate de catre potentialii clienti", a declarat Eugen Schwab (foto), manging director PAC pentru Europa de Est.

Piata de software ERP a ramas dominata de solutiile SAP si Oracle cu 9,5%, respectiv 7,1% din totalul estimat de PAC pentru licente si mentenanta software in anul 2009. TotalSoft a propulsat Charisma pe pozitia a treia, urmata de Siveco Applications la mica distanta, fiecare sub 5% din piata.

In ceea ce priveste piata de implementare a solutiilor ERP, Totalsoft s-a situat pe prima pozitie in clasamentul realizat de PAC pentru anul trecut. Dintre integratorii independenti, S&T a ramas lider de piata, urmat de IBM si Ness, chiar si dupa un an ce a marcat scaderea veniturilor specifice pentru fiecare din ei.

Privit global per actor de software si servicii pe piata ERP din Romania, in 2009 TotalSoft a generat cele mai multe venituri, urmat de Oracle si SAP.

In 2010, odata cu depasirea socului psihologic al trecerii de la un boom economic la recesiune severa, se observa o relativa dezmortire a cererii pentru solutii informatice care sa creasca nivelul de eficienta si control asupra business-ului, precum si o mai buna relationare cu clientii si furnizorii. Insa, datorita presiunii pe preturi, o usoara crestere in volum este insuficienta pentru a compensa scaderea in venituri.

Criza economica declansata la sfarsitul anului 2008 a determinat o schimbare drastica in comportamentul clientilor de solutii ERP si nu numai, acestia reorientandu-se spre costuri reduse, deciziile de achizitii se iau mult mai lent, analiza si punerea in concurenta a ofertelor furnizorilor de solutii de pe piata fiind mai des intalnita in sectorul privat. Pe termen mediu si lung, se deschide drumul catre noile tendinte privind produsele ERP, cum ar fi renuntarea la clasica licentiere in schimbul inchirierii produselor si serviciilor legate de ERP.

Totodata, devine din ce in ce mai evident ca implementarea sistemelor ERP este urmata de proiecte de integrare a unor solutii ca CRM, BI, SCM.

Pentru 2011, PAC estimeaza o crestere moderata a pietei de profil din Romania, datorita socurilor primite de industrie in anii precedenti si pe fondul de neincredere in mediul economic si politic. Totusi, cresterea va fi destul de sustinuta odata demarata, deoarece potentialul pentru acest tip de produse si servicii a fost prea putin exploatat, iar bazele si regulile jocului au fost oarecum stabilite in anii anteriori de crestere economica. Conform studiilor PAC, cresterea medie anuala intre 2010-2014 este estimata in jur de 14% la nivelul pietei totale de software si servicii ERP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri