Intr-o piata cu totul schimbata, companiile au fost nevoite sa eficientizeze suplimentar procesele operationale, sa reduca costurile si sa se impuna pe o piata concurentiala tot mai agresiva. In acest context, cele mai mari companii de IT au inceput sa creeze tot mai frecvent tehnologii de virtualizare si cloud computing, care vor juca un rol din ce in ce mai important in activitatile diverselor organizatii, dar si ale utilizatorului final.
Desi nu exista inca un termen in limba romana incetatenit corespunzator, care sa traduca cu exactitate ce inseamna cloud computingul, putem incerca sa explicam sensul pe care il poarta aceasta tehnologie de “ultima generatie”, care reprezinta vectorul principal de schimbare pentru multe companii, chiar si pe plan local.

Deoarece exista tot mai multi utilizatori de Internet, in prezent, s-au dezvoltat tehnologii care fac tot mai usor de folosit toate resursele – programele si informatiile sunt aduse, la cerere, din online pe calculatorul clientului.

Cloud computingul utilizeaza metode noi de oferire si consumare a serviciilor IT virtualizate in Internet. Practic, clientul, fie ca vorbim despre o companie cu 20 sau 2.000 de angajati, fie ca discutam despre utilizatorul final, poate accesa, prin aceasta tehnologie, toate serverele si centrele de calcul interconectate prin intermediul Internetului.




Furnizorii de servicii de cloud computing pun la dispozitia clientilor lor aplicatii la care acesta are acces prin intermediul unui browser local; trebuie retinut faptul ca aplicatia respectiva, cat si datele utilizatorului se gasesc pe serverul vendorului acestor servicii, care, totodata, trebuie sa ii asigure consumatorului confidentialitatea informatiilor transmise si drepturile de acces.

Caracteristicile tehnologiei cloud computing:

- Elasticitatea si scalabilitatea – Cu ajutorul unei solutii de cloud computing, o companie poate sa mareasca sau sa reduca resursel, in functie de necesitatile sale;

- Self service provisioning – Practic, daca o firma incepe un proiect nou si are nevoie de 10 oameni, cineva trebuie sa se ocupe de cumpararea unor licente software, de securitate etc pentru noii angajati. Prin cloud computing, totul devine mai simplu: in schimbul unei plati, stabilite in functie de cererile clientului, toate aplicatiile de care au nevoie noii salariati sunt asigurate aproape instant;

- Interfatarea standard – Cloud computingul are o singura alternativa; cine are un browser are acces la aceste servicii. Astfel, oricine are o conexiune viabila Internet, indiferent ca se conecteaza de pe un PC sau un smartphone, poate folosi tehnologia de cloud;

- Billing and service using metering – Tot ce se utilizeaza poate fi masurat in bani; costurile sunt la vedere, la fel si modul de taxare.

In momentul de fata, cele mai raspandite servicii de cloud computing sunt cele de tip e-mail si messaging. Cand cloudul se va dezvolta indeajuns de mult, iar companiile vor capata incredere in aceasta tehnologie, firmele mari vor fi principalele targetate de catre furnizorii de servicii de acest gen.

La ora actuala, companiile romanesti nu au incredere in cloud computing, principalul motiv fiind acela ca se tem pentru securitatea datelor lor. De aceea, bancile vor fi, probabil, ultimele institutii care vor adopta aceste solutii. Brinel, furnizor clujean de solutii informatice, a organizat, in acest sens, un seminar de doua zile numit MyCloud prin care a prezentat, impreuna cu partenerii sai si principalii vendori de cloud computing prezenti pe piata locala – HP, Microsoft, IBM, Cisco, VMWare si EMC –, solutiile pe care le aduce noua tehnologie businessurilor.

Scopul Brinel este orientat spre infrastructura necesara dezvoltarii aplicatiilor care pot fi disponibile intr-un mediu de tip cloud.

In prima jumatate a anului, serviciile online de comunicare si colaborare in cloud pentru intreprinderi, Microsoft Online Services, au fost evaluate de 2.000 de client din Romania. Dupa cum arata Valentina Ion, information worker business group lead Microsoft Romania, orasele in care solutiile de cloud computing au prins sunt Bucuresti si Cluj-Napoca.

“Se intrunesc toate conditiile pentru o adoptie la scara larga a serviciilor de cloud computing, in general. Clientii prefera aceste servicii pentru valoarea economica si pentru flexibilitatea cu care software-ul poate fi consumat ca serviciu. Vom sustine aceasta noua etapa tehnologica cu noi angajari in filial si investitii in trainingul partenerilor”, declara Calin Tatomir, seful Microsoft Romania, in urma cu cateva saptamani.

Mihai Guran, ESSN manager HP Romania, spune ca preturile pentru o solutie de cloud computing pot porni de la 50-100.000 euro si pot ajunge cat de sus – “sky is the limit”, afirma el. Totul depinde de aplicatiile pe care le solicita utilizatorul, de complexitatea si numarul acestora.

La nivel global, conform companiei de cercetare Gartner, piata de cloud computing atinge circa 40 miliarde dolari, urmand ca, in trei ani, aceasta sa se ridice la 150 miliarde dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri