(P) Vremuri noi in industrii: Angajati putini, dar competitivi

Absenta comenzilor si diminuarea volumului productiei au redefinit productivitatea pentru companiile din industria romaneasca. Multe firme au renuntat la un procent semnificativ de angajati. Alaturi de contextul crizei economice, gradul de pregatire tehnologica a angajatilor si productivitatea acestora au fost motivarile aduse de companii pentru reducerea costurilor cu resursele umane. Ca urmare, cererea de munca in industrie a devenit excedentara ofertei si a determinat cresterea competitiei pentru pastrarea sau obtinerea unui post.
Productivitatea angajatilor din industria romaneasca se refera cu precadere la rapiditatea proiectarii, testarilor si fabricatiei realizate, cultura generala tehnica solida, si capacitatea de intelegere si modelare a proceselor fizice. “Acest context de piata a invatat companiile sa priveasca capitalul uman din aceeasi perspectiva ca si tehnologiile utilizate – perspectiva investitionala. Competitivitatea unui angajat nu se refera la numarul anilor de experienta sau la practicile manageriale la care a fost supus, ci cu precadere la productivitatea sa. Iar productivitatea inseamna maximizarea fiecarei investitii realizate de o companie, deci un criteriu in selectarea resurselor”, a declarat Ionel Barbu ( Director General ADA Computers).

In 2009, compania ADA Computers, specialistul Product Lifecycle Management in Romania, a realizat studiul privind nevoile din industria romaneasca. Conform rezultatelor au fost identificate mai multe deficiente in privinta cererii de munca, grupate in 3 mari categorii: competente profesionale, pregatire teoretica si calitati personale. Pregatirea teoretica se realizeaza in institutiile de invatamant tehnic, experienta practica se refera la utilizarea celor mai bune practici din industrie si implicit, lucrul cu cele mai noi tehnologii CAD, CAM, CAE, PDM.

De 16 ani, Ada furnizeaza servicii de instruire pentru dezvoltarea competentelor in proiectare si testare asistate de calculator (CAD,CAE), fabricatie digital, planificarea productiei, si managementul documentatiei tehnice - PDM. Pana acum peste 100 de companii au beneficiat de instruirea expertilor PLM din echipa ADA.

Training-urile sunt alcatuite din cursuri structurate pe nivele de cunostinte – basic, intermediar si avansat.

De exemplu, pentru nivelul basic, cursantilor li se transfera competente precum:

• Realizarea desenelor in format 2D si modelelor 3D cu aplicaţie de tip CAD;
• Utilizarea elementelor standardizate in desenul tehnic;
• Intelegerea simularii procesului fizic, a tipurilor de materiale si tipurile de discretizari posibile ;
• Intelegerea tipurilor de analiza a prototipului virtual;
• Intelegerea procedeelor de prelucrare clasica si in comanda numerica;
• Cunostinte cu privire la scule, prinderea pe masina, prelucrare mecanica;
• Cunostinte generale cu privire la roboti si programarea acestora.

Cursurile furnizate de ADA utilizeaza metoda de invatare certificata Siemens PLM Software, care presupune aplicarea unei metodologii eficiente bazata pe clase formate din cel mult 10 cursanti care studieaza maxim 6 ore/zi. Avantajul major al cursurilor sustinute de ADA consta in utilizarea celor mai cunsocute solutii CAD, CAM, CAE, PDM realizate de Siemens PLM Software (NX, SolidEdge, Tecnomatix, Teamcenter, etc.) si posibilitatea de selectie din peste 30 de cursuri dedicate cetificarii competentelor din industriile: auto si transporturi, aeronautica si militara, echipamente si utilaje industriale, bunuri de consum ( mobila, electrocasnice,ambalaje etc.)electronica si high tech, etc.

“Diferentele dintre angajatii intruiti prin training si cei care nu au beneificat de cursuri pot fi observate foarte usor. Dupa absolvirea cursurilor toti se prezinta mult mai bine in fata angajatorului, valoarea rezultatelor aduse in companie creste. Pentru cei in cautarea unui loc de munca, avantajele includ si o schimbare a rolului - ei nu mai solicita un loc de munca; pe baza competentelor certificate isi pot negocia responsabilitatile si munca in general ”, a declarat George Manole (Senior Trainer Ada Computers).

Pentru mai multe informatii despre cursuile CAD, CAM, CAE, PDM accesati www.adacomputers.ro
Setari Cookie-uri