Tot mai multi europeni se aboneaza la internet in banda larga si la televiziunea digitala in cadrul unor „pachete” de servicii grupate, cu preturi fixe, dar in acelasi timp utilizatorii acestor servicii sunt foarte ingrijorati in legatura cu preturile platite, arata un sondaj Eurobarometru realizat anul trecut de Comisia Europeana, in cursul caruia au raspuns locuitori din 27 000 de gospodarii din intreaga UE.
Astfel, in jur de 43 % (87,2 milioane) dintre cele 202,9 milioane de gospodarii la nivelul UE nu aveau anul trecut acces la internet, iar una din cinci gospodarii chestionate a precizat ca motivul pentru care nu dispune de o conexiune internet la domiciliu il constituie costurile ridicate. Astfe

Comisia Europeana isi doreste ca toti europenii sa aiba acces la internet cu viteza de 30Mbps pana in 2020 si sa faca posibil ca, pana la acea data, cel putin 50% dintre gospodariile europene sa se poata abona la conexiuni de internet cu viteze de peste 100 Mbps.

Conform datelor Comisiei Europene, pana anul trecut circa 30% (150 de milioane de persoane) dintre cei 500 de milioane de locuitori ai Europei nu utilizasera niciodata internetul.

In timp ce multi dintre cei care nu dispun de o conexiune internet la domiciliu afirma ca internetul nu-i intereseaza, 35% dintre utilizatorii de internet acceseaza retelele de socializare.

Totodata, 22% dintre gospodariile cu acces la internet utilizeaza computerele personale pentru a efectua apeluri vocale pe internet.

Numarul gospodariilor care utilizeaza internetul in acest scop este de doua ori mai mare in cele 12 noi state membre decat in celelalte 15.

Dintre gospodariile care dispun de conexiuni internet in banda larga, 30% afirma ca viteza de descarcare nu se mentine constanta, 36% se confrunta cu intreruperi de conexiune si 24% declara ca nivelul de performanta al conexiunii nu corespunde celui prevazut in contract.

In general internautii sunt preocupati de costuri, de calitatea serviciilor si a securitatii, precum si de libertatea de navigare.

De exemplu, 84% dintre gospodarii ar dori sa fie anuntate in caz de pierdere, de furt sau de modificare a datelor lor cu caracter personal, iar 45% si-au exprimat ingrijorarea cu privire la utilizarea abuziva a datelor lor cu caracter personal pe retelele de socializare.

Tinerii sub 24 de ani sunt mai putin preocupati de acest aspect decat persoanele cu varste de peste 40 de ani.

Pe de alta parte, 21% dintre gospodariile europene cu acces la internet care au participat la sondaj considera ca furnizorul lor de internet le-a blocat accesul la continut si aplicatii online.

Circa 38% din totalul gospodariilor chestionate sunt abonate la pachete alcatuite din doua sau mai multe servicii, iar aproximativ un sfert dintre gospodariile UE care au participat la sondaj sunt abonate la televiziunea terestra digitala, iar un procent similar, la televiziunea prin satelit.

Potrivit sondajului, 61% dintre utilizatorii de telefonie mobila din UE si 49% dintre abonatii la telefonia fixa isi limiteaza apelurile din cauza costurilor.

Pe de alta parte, 98% dintre gospodariile din UE au acces la un telefon si 87% au acces la un telefon mobil. Doar 11% dintre acestea au acces numai la telefonia fixa, iar 25% utilizeaza un telefon mobil, fara a dispune de o linie de telefonie fixa.

Desi 98% dintre gospodariile din UE beneficiaza de televiziune, numai 30% sunt abonate la televiziunea prin cablu, in timp ce 23% utilizeaza televiziunea digitala, in crestere cu 11% fata de 2007.

Ratele de penetrare a principalelor servicii de telecomunicatii in UE:



Sursa: Comisia Europeana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri