Autoritatile administratiei publice centrale si locale care incaseaza taxe si impozite vor fi obligate sa se inscrie intr-un sistem electronic national de plata, primele urmand sa fie autoritatile din orasele cu peste 150.000 de locuitori, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), informeaza Mediafax.
"Inrolarea, interfatarea si incasarea electronica a platilor vor fi suportate de catre autoritatile publice", se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern initiat de Ministerul Comunicatiilor, postat pe site-ul institutiei.

Denumit "Ghiseul virtual de plati", Sistemul National Electronic de Plata a Taxelor si Impozitelor (SNEPTI) va fi realizat de catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), impreuna cu Centrul National pentru Managementul Societatii Informationale (CNMSI) si in colaborare cu Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO).

Ghiseul virtual de plati va fi operational la 1 ianuarie 2011, conform ministrului Comunicatiilor, Valerian Vreme.

Astfel, in sapte luni de la aprobarea proiectului de act normativ vor intra in sistem localitatile cu populatie mai mare de 150.000 locuitori, urmand ca orasele cu pana la 150.000 locuitori sa se inroleze in SNEPTI in sase luni de la expirarea termenului primei etape.

Autoritatile publice isi pot selecta furnizorul de servicii de acceptare de plati electronice conform legislatiei in vigoare, se precizeaza in document.

Concluziile unu studiu al Bancii Mondiale din anul 2008 arata ca la nivel global introducerea de tehnologii IT&C in cadrul interactiunii cetatean - stat si mediul de afaceri - stat a generat importante reduceri de cheltuieli, ajungand pana la 80% in cazuri punctuale, precum Australia sau Noua Zeelanda.

"In cazul Romaniei, estimam o reducere a cheltuielilor de aproximativ 40% in cazul implementarii unui sistem national integrat functional precum si o crestere de aproximativ 10% in prima faza in privinta gradului de colectare a taxelor si impozitelor", se mai spune in nota de fundamentare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri