Copiii romani acceseaza in medie pentru prima data internetul la varsta de 10 ani, in timp ce media europeana este la 9 ani, arata sondajul EUKidsOnline realizat de Comisia Europeana si London School of Economics and Political Science, la care au participat peste 23.000 de copii din 25 de tari europene.
Copiii incep sa intre pe internet la varste tot mai mici, iar cei care au acum varsta de 15-16 ani au folosit pentru prima data internetul cand aveau 11 ani, iar cei cu varste de 9-10 ani au declarat ca au folosit pentru prima data internetul la 7 ani.

Chiar daca varsta medie la care majoritatea copiilor europeni au intrat pentru prima data online este 9 ani, exista diferente de la o tara la alta.

De exemplu, copiii care intra pe internet cel mai devreme sunt in Suedia (7 ani), Estonia, Danemarca, Finlanda, Olanda, Regatul Unit (8 ani), iar cel mai tarziu in Austria, Portugalia, Italia, Turcia, Romania (10 ani) si Grecia (11 ani).

Pe de alta parte, la nivel european, aproximativ 57% dintre copii folosesc internetul zilnic, 35% dintre ei sunt online o data sau de doua ori pe saptamana, 6% folosesc internetul cel putin o data pe luna in timp ce 2% dintre copii utilizeaza internetul si mai rar.

In Romania, circa 71% dintre copii intra zilnic online, 26% macar o data pe saptamana, 2% utilizeaza internetul o data pe luna, iar 1% nici macar o data pe luna.

Copiii care au participat la sondaj au declarat ca utilizeaza internetul in principal pentru a-si face temele sau pentru materiale video (84%, respectiv 83%). Jocurile (74%), comunicarea prin mesagerie instantanee (61%) si utilizarea unei retele de socializare sunt urmatoarele activitati ca popularitate pe internet.

Aproximativ 57% dintre copiii intre 9 si 16 ani din Europa afirma ca au un cont pe o retea de socializare, in timp ce Romania se afla pe ultimul loc din acest punct de vedere cu 47% dintre copii conectati la o retea sociala precum Hi5, Facebook ori Twitter. La polul opus, se afla Olanda, tara in care 78% dintre copii au un cont pe un astfel de site.

In Europa, copiii intra pe internet in principal de acasa (85%), peste jumatate dintre cei cu varste de 13-16 ani accesand internetul chiar din camera lor.

Al doilea loc uzual de accesare a internetului il reprezinta scolile (63%). Desi majoritatea copiilor intra pe internet de pe PC-uri sau laptopuri, unul din trei tineri se conecteaza acum prin telefoane mobile sau alte dispozitive portabile.

Pe de alta parte, unul din opt copii a fost deranjat sau suparat din cauza unui material gasit pe internet, dar sondajul arata ca la ora actuala copiii sunt expusi unui numar mai mic de riscuri, in raport cu sondajele precedente.

Circa 5% dintre copiii din Europa declara ca au fost intimidati online, insa acest procent atinge 14% in Estonia si Romania.

In acelasi timp, raportul arata ca desi adultii ii considera pe tineri drept „copii ai erei digitale”, jumatate dintre cei mai tineri nu au competente de baza in materie de siguranta, de exemplu nu stiu cum sa seteze optiunile de confidentalitate sau sa blocheze contactele nedorite.

Ce fac copiii romani pe internet:

- Cei mai multi acceseaza site-uri de muzica, in timp ce parintii cred ca acceseaza site-uri de jocuri

- 45% dintre copii au accesat site-uri cu caracter pornografic, intentionat sau din intamplare

- 50% din ei au accesat site-uri cu caracter violent

- 85% din copii discuta cu persoane necunoscute pe Internet

- 45% din ei au primit propuneri de a se intalni cu aceste persoane in viata reala, dar numai 35% dintre parinti stiu de aceasta

Sursa: Asociatia pentru Tehnologie si Internet
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri