Benq, unul din cei mai importanti furnizori de proiectoare bazate pe tehnologia DLP, estimeaza ca evolutia vanzarilor de acest tip de produse in 2011 este legata de cresterea vanzarilor catre zona de business, de dezvoltarea segmentului aferent zonei home-video, dar si de dezvoltarea rapida a segmentului educational, care reprezinta aproximativ 10-12% din vanzarile de proiectoare inregistrate de companie pe piata locala.
Conform estimarilor Benq, o posibila crestere a pietei de proiectoare in 2011 ar putea fi influentata de asemenea de penetrarea inca scazuta a acestui tip de dispozitive in special catre sectorul educational, dar si de un posibil val de inlocuire a proiectoarelor vechi, trend deja vizibil in celelalte tari europene.

“Putem observa o crestere de 10-15% la nivel mondial pe piata de proiectoare. Aceasta crestere este in general sustinuta de evolutia sectorului educational, urmat apoi de cel business si apoi de cel aferent zonei de home-entertainment. Dintre acestea, zona educationala ar putea fi principalul motor al cresterii pietei locale de profil cu un procent intre 20-25%”, declara Dragos Salamac (foto), team leader Benq pentru Romania.

Potrivit companiei, chiar si in cazul in care conditiile bugetare din 2011 vor fi similare, exista posibilitatea sa observam o crestere de pana la 10% pe segmentul de proiectoare destinat zonei educationale. Pe de alta, parte, daca accesul la sursele de finantare fie ele de la bugetul local sau de stat sau din accesarea fondurilor europene va creste, atunci este posibil sa vedem o evolutie de 30-40% pe segmentul proiectoarelor pentru educatie.

“Evolutia importanta pe care o asteptam din aceasta zona este legata si de lansarea pe piata a unor solutii interactive de tipul Point Draw, care vin cu softuri dedicate si care nu necesita cumpararea unor table interactive. Daca un pachet clasic compus dintr-o tabla interactiva, proiector si soft are un cost intre 2.500-4.000 euro, acum putem oferi scolilor solutii similare la preturi de aproximativ 1.500 euro”, a adaugat reprezentantul Benq.

In ceea ce priveste comportamentul de consum al cumparatorilor de proiectoare, oficialii Benq observa doua mari categorii de cumparatori, una care alege cele mai ieftine produse si o alta care analizeaza produsele existente pe piata, compara caracteristicile tehnice, iar dupa ce au luat o decizie de cumparare asteapta o oferta speciala sau promotie pentru a-si achizitiona respectivul produs.

O caracteristica specifica anului acesta a fost modificarea zonelor care genereaza vanzari. Daca acum cativa ani vanzarile de proiectoare catre companii reprezentau aproape 100%, la ora actuala, proportia acestora a scazut la undeva peste 50%, 10-12% dintre vanzari fiind generate de catre segmentul educational, iar restul fiind acoperit in mare parte de zona de home-entertainment.

In ceea ce priveste cele mai vandute produse anul acesta de catre Benq, cele mai multe proiectoare au fost de tip MP515 si MP525p, in timp ce dupa lansarea noilor modele MS510 si MX511 s-a putut observa o orientare catre acest tip de dispozitive, datorita performantelor tehnice superioare si a pretului accesibil.

La ora actuala, in oferta Benq se gasesc proiectoare cu preturi intre 1.400 lei si 30.000 lei, in functie de specificatiile tehnice pe care produsul le ofera, dar si destinatia pentru care respectivul produs a fost conceput.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri