Intel Romania Software Development Center este centrul pe care l-a deschis producatorul american de microprocesoare la Bucuresti. Afla de ce a ales compania sa investeasca cateva milioane de euro tocmai in Romania, precum si la ce se va rezuma activitatea centrului si ce fel de angajati sunt "vanati".
Povestea centrului de cercetare si dezvoltare Intel din Romania, prima investitie de tip greenfield in domeniul software a companiei pe piata din Europa, a inceput odata cu preluarea Wind River de catre producatorul de microprocesoare, in iunie 2009.

"Dupa momentul respectiv, ne-am dat seama ca putem investi in acest loc. Am discutat cu diverse state, am analizat situatia din Romania, atat din punct de vedere economic, cat si din perspectiva oportunitatilor pe care le are si, de la inceputul lui 2010, am dat startul demersurilor necesare pentru a deschide un centru de dezvoltare aici", a explicat Kostas A. Katsohirakis (foto), vicepresedinte al diviziei de software si servicii la Intel.

Pentru a ne da seama care este legatura intre cumpararea Wind River de catre Intel si lansarea centrului pe plan local, trebuie mentionat faptul ca producatorul de aplicatii incorporate in echipamente a preluat integral, in 2007, dezvoltatorul de software Comsys, din Galati, printr-o tranzactie de 1,4 milioane de dolari.

Comsys avea, la acel moment, 52 de angajati, iar in prezent compania numara 130 de salariati, urmand ca, in 2011, Wind River sa recruteze intre 50 si 200 de persoane in laboratorul de software din Galati, pentru extinderea afacerilor.

Data fiind istoria Intel pe piata romaneasca - compania este prezenta pe plan local din 2005, printr-o echipa de vanzari si marketing si, indirect, prin Wind River - s-a putut realiza investitia "de cateva milioane de euro" intr-un centru de dezvoltare software la Bucuresti.

Centrul se va concentra pe crearea de solutii software necesare pentru a crea cele mai bune experiente ale utilizatorilor pe o gama larga de dispozitive inteligente bazate pe arhitectura Intel, incluzand smartphoneuri sau alte echipamente de uz general, precum televizoare inteligente sau sisteme de infotainment din autovehicule. Compania Wind River, unul dintre principalii competitori de pe piata aplicatiilor incorporate in echipamente (embedded), are ca principali clienti BMW, Boeing si Siemens VDO.

"De fiecare data cand realizam o investitie, luam in calcul toti factorii. Am ales Romania din mai multe considerente. In primul rand, aici avem o relatie buna cu universitatile si contam pe sprijinul lor in dezvoltarea centrului. Apoi, am observat ca romanii sunt foarte bine pregatiti. In plus, faptul ca aici avem aproape partenerii si clientii, a constituit un plus", a adaugat Katsohirakis.

Initial, centrul va realiza activitati de cercetare si dezvoltare pentru platforma open source MeeGo, care ofera flexibilitate crescuta atat pentru dispozitive inteligente, cat si pentru dezvoltatorii de software.

"Intel are o experienta impresionanta in dezvoltarea si producerea de microprocesoare. Pentru a deveni o companie de computing, avem nevoie de cei mai buni dezvoltatori de software, iar Romania este o locatie potrivita pentru dezvoltarea de software, datorita unui mediu universitar prolific si apropierii de clienti si de partenerii din ecosistem", a declarat Renee James, senior vicepresedinte si manager general al diviziei de software si servicii in cadrul companiei.

Intel Romania Software Development Center va angaja initial aproximativ 25 de profesionisti in domeniul cercetarii si dezvoltarii software, numarul acestora urmand sa creasca in timp de trei sau patru ori, in functie de proiectele care vor aparea si de evolutia acestora. Noii angajati vor continua sa dezvolte in domeniul software open source.

Centrul va pune la dispozitia comunitatii open source noile sale descoperiri, cu scopul de a accelera avansul tehnologic si de a implementa noile tehnologii cat mai repede.

"Toti angajatii centrului vor fi romani, fara exceptie. Deja am inceput recrutarile, iar concurenta este foarte mare. Nu vom aduce expati aici, nici macar managerul general al centrului, pe care speram sa il anuntam in cateva saptamani, nu va avea alta nationalitate, insa este posibil ca viitorii profesionisti care vor lucra in centrul de dezvoltare sa aiba experienta lucrului in alta tara decat Romania", a completat vicepresedintele diviziei de software si servicii la Intel.

Intel vrea sa continue traditia colaborarii cu toate mediile de invatamant (primar, secundar, liceal si universitar) si isi propune sa stabileasca noi legaturi cu institutii academice si guvernamentale si sa colaboreze strans cu partenerii europeni din industria software.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri