Calificativul pentru imprumuturi pe termen lung are perspectiva stabila, scrie Mediafax.

Totodata, agentia a retrogradat si calificativul OTE pentru datorii negarantate cu prioritate la plata de la "BBB" la "BBB-".

"Revizuirea in scadere reflecta reducerea veniturilor si marjei profitului inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA), evidentiata si de rezultatele slabe din trimestrul al treilea. Fitch se asteapta ca acestea sa conduca la declinul EBITDA pentru anul in curs sub 12%, comparativ cu anul precedent", se arata in comunicat.

Declinul rezultatelor nu corespunde celor ale altor companii din categoria de rating "BBB", noteaza Fitch. Migratia clientilor catre furnizori de servicii mai ieftine de telefonie fixa si tarifele de telefonie mobila mai redusa au contribuit la rezultatele slabe ale grupului in acest an. Aceste trenduri ar putea eventual incetini, dar este imporbabil sa se inverseze daca situatia economica ramane dificila.
OTE ar putea reduce investitiile pentru a sustine generarea de flux financiar liber de disponibilitati, dar o astfel de politica ar putea duce la investitii insuficiente in dezvoltarea retelei, care ar pozitiona mai slab grupul fata de competitori.

Citeste si:

Una dintre diferentele majore dintre OTE si alte companii de acelasi nivel este inabilitatea grupului de a opera reduceri de personal pentru a creste EBITDA, din cauza presiunii politice pentru pastrarea locurilor de munca in climatul economic dificil.

Perspectiva stabila reflecta asteptarile Fitch ca marja EBITDA a OTE sa ramana sub presiune anul urmator, aceasta urmand sa se tempereze inainte ca marja sa se stabilizeze la peste 30%.

Actualul rating include si aportul pozitiv al implicarii in actionariat, cu o participatie de 30%, a grupului german Deutsche Telekom. Grupul german are capacitatea de a participa in refinantarea de catre OTE a unor datorii de 2,1 miliarde de dolari, scadente anul urmator.

OTE este prezent in Romania prin Romtelecom, al diviziei locale a grupului de telefonie mobila Cosmote, dar si prin reteaua de magazine Germanos, cu profil IT&C. Principalii actionari ai OTE sunt statul elen si grupul german Deutsche Telekom.