Seful filialei locale Sony Ericsson: Piata de telefoane mobile ar putea creste in 2011 cu pana la 10%

Piata de telefoane mobile ar putea creste cu pana in 10% anul viitor, intrucat deja se observa o stabilizare a vanzarilor, iar operatorii telecom sunt mai increzatori si dispusi sa investeasca in promovarea de noi dispozitive de comunicare, afirma Adrian Cioroianu (foto), key account manager al filialei locala a Sony Ericsson.

„Anul acesta pe piata de telefoane mobile a fost o situatie dificila, dar normala pentru ca oamenii au avut mai putin bani. Acest lucru, pe de o parte a fost rau pentru ca nu au mai fost volumele de acum doi ani, dar pe de alta parte, oamenii avand mai putin bani au cautat cea mai buna varianta si am vazut o crestere pe segmentul smartphone. Consumatorii nu se mai multumesc cu un simplu telefon pentru convorbiri si SMS-uri, iar in acelasi timp operatorii inceraca sa ofere la preturi rezonabile telefoane cu cat mai multe capabilitati. Practic, anul acesta a fost mai dificil in privinta volumelor, dar a fost foarte bun pe segmentul de smartphone-uri”, explica managerul.

Producatorii de telefoane mobile si operatorii telecom prezenti pe piata locala estimeaza ca anul acesta vanzarile de telefoane smartphone vor fi intre 250.000-400.000 de unitati, in timp ce vanzarile totale de telefoane sunt estimate la circa patru, cinci milioane de exemplare.

Anul trecut, modelele smartphone au reprezentat circa 3,7% din cele circa patru, cinci milioane de telefoane vandute, conform datelor companiei de cercetare GFK Romania.

In general, romanii sunt foarte atenti la design telefonului, la caracteristicile acestuia si la usurinta cu care poate fi folosit. Cele mai bine vandute sunt dispozitivele cu preturi pana in 40 de euro si cele smartphone, iar romanii isi schimba telefonul in medie o data pe an, mai spune Adrian Cioroianu.

In primavara acestui an, producatorul a lansat pe piata locala o serie de cinci telefoane smartphone (Xperia X10, Xperia X10 Mini, Xperia X10 Mini Pro, Vivaz si Vivaz Pro), iar printre cele mai mari vanzari au fost inregistrate de modelul Xperia X10, acesta fiind promovat de toti operatorii de telefonie mobila, celelalte telefoane regasindu-se in oferta unui operator.

“Suntem optimisti in privinta lui 2011 pentru ca fata de anii anteriori am vazut o stabilizare a pietei, pentru ca operatorii sunt mai increzatori si dispusi sa investeasca mai mult in promovarea telefoanelor, iar oamenii incep sa faca achizitii. In 2011, piata va creste, dar nu va fi un avans important, ci unul mai mic de 10%”, afirma oficialul Sony Ericsson.

Pentru ultimele luni din an, compania a lansat modelul Sony Ericsson Xperia X8 care deja se gaseste in ofertele operatorilor de telefonie mobila de pe piata locala (intre 49 si 205 euro in functie de operator si abonament). De asemenea, telefoanele care ruleaza pe platforma Android (cele din gama Xperia) vor incepe sa fie comercializate in curand cu o noua versiune a sistemul de operare folosit pana acum, si anume cu varianta Android 2.1.

Telefoanele vor avea preturi similare cu cele ce se bazeaza pe versiunea anterioara de Android,
iar clientii care si-au cumparat deja un telefon Xperia X10, Xperia X10 Mini sau Xperia X10 Mini Pro vor beneficia gratuit de actualizarea sistemului.

In 2009, piata de telefoane mobile era estimata la 253 de milioane de euro, dintre acestea, vanzarile de telefoane inteligente (smartphone) insemnand circa 21,4% (55 de milioane de euro) potrivit GFK Romania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri