Hewlett-Packard, cel mai mare producator de PC-uri la nivel mondial, are aproape de 3.000 de angajati pe piata locala, adica aproximativ 1% din totalul salariatilor companiei, a declarat Alexander Weigl, managing director al Geboc, centrul de servicii al HP si compania care de altfel inregistreaza majoritatea angajatilor prin care producatorul IT activeaza in Romania. In 2011, Geboc va angaja in jur de 600 de persoane, un numar similar cu cel al salariatilor noi din acest an.
HP opereaza pe piata locala prin HP Romania, compania care se ocupa de segmentul comercial si care are cateva sute de angajati, si prin centrul de servicii Global eBusiness Operations Center (Geboc) care avea la sfarsitul lui octombrie circa 2.500 de angajati, dintre care 600 recrutati in acest an.

Geboc cauta persoane care sa cunoasca limbi straine (engleza este obligatorie), care au abilitati de comunicare si de negociere si pentru anumite posturi sunt necesare si cunostinte tehnice, a afirmat Anca Tapai, staffing lead Hewlett-Packard Romania.

Managerul a adaugat ca daca in urma cu trei ani majoritatea persoanelor recrutate nu aveau deloc experienta, in prezent exista si domenii pentru care este necesara experienta de un an sau doi.

Centrul Geboc din Romania este unul dintre cele zece detinute la nivel mondial de HP, compania avand in Europa doua astfel de unitati: una in Polonia si una pe piata locala, la Bucuresti.

Numarul de angajati din Romania este mai mare comparativ cu cel din Polonia, iar in sediul Geboc din Pipera lucreaza toti angajatii companiei.

“Costurile cu forta de munca sunt foarte competitive, Romania este o tara stabila politic, iar relatia dintre mediul politic si alte companii din SUA este foarte buna”, a explicat pentru wall-street.ro, Alexander Weigl, managing director al Geboc, cel mai mare angajator din IT de pe piata locala.

Acesta a adaugat de altfel ca persoanele recrutate anul viitor vor lucra in aceeasi locatie din Pipera si ca firma nu are in plan sa deschida centre in alte orase, in prezent compania concentrandu-se pe zona Bucurestiului.

Geboc lucreaza pentru clienti si parteneri ai HP din Europa, Orientul Mijlociu si Africa si deruleaza activitati de relationare, administrative si logistice, de suport creditare si colectare a debitelor si de suport a vanzarilor.

Angajatii HP au o varsta medie de 26 de ani, vorbesc in totalitate 25 de limbi straine si sunt impartiti in patru segmente de business: imaging and printing group, personal systems group, enterprise business si financial services.

Chiar daca de cand a fost deschis in noiembrie 2005 Geboc a crescut de la 100 de salariati la cateva mii, seful centrului afirma ca recrutarea angajatilor nu se face usor, mai ales pentru ca cererea este foarte mare, iar in ultimii ani calitatea absolventilor de facultate a scazut.

“Motivatia este mai mica si de foarte multe ori studentii ori absolventii nu stiu ce isi doreste angajatorul de la ei. Noi am vizitat diferite universitati din tara si am incercat sa vorbim atat cu studentii din anii terminali, dar si cei din primul an pentru a vedea ce vor ei de la un angajator si ce in acelasi timp sa le prezentam ce isi doreste o companie”, a mai spus Anca Tapai.

Anul trecut Geboc a avut afaceri de 40,1 milioane de euro si un profit net de 4,1 milioane de euro, conform Ministerului de Finante.

Pe de alta parte, HP inregistra in 2009 o cifra de afaceri de 47,6 milioane de euro si un profit net de 9,3 milioane de euro.

Cei mai mari angajatori din IT:


In afara de HP, cei mai mari angajatori straini din IT-ul local sunt IBM si Oracle.

IBM, cel mai mare furnizor de servicii IT la nivel mondial, are 1.400 de angajati pe piata locala in cele cinci centre prin care gigantul american este prezent in Romania. In urma cu cateva saptamani compania anunta ca va mai angaja inca 150 de oameni.

Pe de alta parte, Oracle Romania, filiala unuia din cei mai importanti producatori de software din lume, ocupa locul al doilea in topul celor mai mari angajatori globali din IT, cu 1.700 de oameni. Anul trecut, Oracle avea 1.400 de angajati si afaceri de 71 de milioane de euro pe piata locala.

Investitie de 360.000 de euro in cursuri de limbi straine:

Geboc a inceput in luna iulie un program prin care ofera timp de un an cursuri de limbi straine (franceza, italiana, spaniola, portugheza, germana, olandeza) pentru 321 de angajati, investitia fiind de 360.000 de euro. Cursurile sunt pentru toate nivelurile de cunostinte, iar la final angajatul primeste un certificat recunoscut national si international.

Proiectul este cofinantat in proportie de 60% de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 - "Investeste in oameni!", restul de 40% fiind suma acoperita de Geboc.

Aprope toti angajatii Geboc vorbesc doua limbi straine, iar engleza este obligatorie.












Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri