Comisia Europeana (CE) a solicitat Romaniei sa se conformeze normelor UE care prevad o separare clara intre factorii de decizie din domeniul telecomunicatiilor si furnizorii de servicii de telecomunicatii, dand ca exemplu Romtelecom si Radiocomunicatii, la care statul, prin MCSI, este actionar, scrie Mediafax.

"Aceasta separare este esentiala pentru pastrarea impartialitatii autoritatilor nationale de reglementare in domeniul telecomunicatiilor, garantandu-se astfel o reglementare echitabila pentru consumatori si pentru intreprinderi, precum si mentinerea concurentei. Cererea adresata Romaniei ia forma unui «aviz motivat» in cadrul procedurilor in constatarea incalcarii dreptului UE. Daca Romania nu se conformeaza in termen de doua luni, Comisia poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie in acest sens", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit documentului, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) exercita competente de reglementare, precum alocarea si atribuirea frecventelor radio (de exemplu, adoptarea planului national de frecvente si elaborarea hotararilor de guvern privind gestionarea spectrului de frecvente radio) si, in acelasi timp, are drept de proprietate si control asupra activitatilor a doua companii de telecomunicatii - Romtelecom si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR).

Prin MCSI, statul roman controleaza integral SNR si un numar de actiuni reprezentand 45,99% din capitalul social al Romtelecom, alaturi de grupul elen OTE - 54,01%.

"In pofida discutiilor purtate periodic pe aceasta tema, Romania nu si-a modificat inca normele privind separarea structurala, astfel incat Comisia Europeana a decis sa trimita un aviz motivat, cerandu-i sa rezolve aceasta problema", se mai spune in comunicat.

Comisia Europeana a sesizat deja Curtea de Justitie a UE in legatura cu nerespectarea acestor norme de catre Lituania.

Comisia a decis sa inchida o procedura separata in constatarea incalcarii dreptului UE, lansata in ianuarie 2009 din cauza lipsei de independenta a autoritatii nationale de reglementare (ANCOM), ca urmare demiterii presedintelui acesteia in 2008.

Parlamentul Romaniei a adoptat un nou cadru juridic care consolideaza independenta autoritatii de reglementare in domeniul telecomunicatiilor, se precizeaza in comunicat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si