Companii precum Google, Apple si Facebook trebuie sa contribuie la investitiile in retele, necesare pentru serviciile in banda larga, considera operatorii europeni de telecomunicatii, transmite Bloomberg.

Pe masura ce companiile de telefonie mobila si de Internet creeaza noi servicii video, de muzica si jocuri, operatori ca France Telecom, Telecom Italia si Vodafone Group vor un acord prin care furnizorii de continut precum Apple si Google sa plateasca comisioane in functie de utilizarea retelelor, potrivit Mediafax.

"Furnizorii de servicii inunda retelele fara sa existe un stimulent pentru reducerea costurilor. Este necesar un sistem de plata pentru acestia, in functie de gradul de utilizare", a declarat Stephane Richard, director general al France Telecom.

Richard ar putea aborda aceasta problema la conferinta "Le Web" care are loc miercuri la Paris. El s-a alaturat astfel sefului Telecom Italia, Franco Bernabe, si celui al Telefonica, Cesar Alierta, intr-o campanie care se poate transforma intr-un razboi rece cu companiile web.

Pe masura ce numarul utilizatorilor de Internet si telefoane mobile este in crestere, costul dezvoltarii retelelor ar putea depasi cresterea veniturilor operatorilor wireless, cu impact asupra rentabilitatii investitiilor.

Numarul conectarilor la Internet prin telefonie mobila din Europa de Vest va creste in medie cu 15% pe an, la 270 milioane, pana in 2014, dar veniturile aduse de utilizatorii finali vor scadea cu circa 1% pe an, potrivit estimarilor companiei de cercetare a pietei IDC.

"Companii precum Google si Yahoo! folosesc gratuit retelele Telefonica, ceea ce este bine pentru ele, dar o tragedie pentru noi. Situatia nu poate continua", a spus Alierta.

Operatorii beneficiaza de cresterea popularitatii accesarii de date prin telefoanele mobile. Astfel veniturile pe acest segment ale France Telecom, cel mai mare vanzator de aparate iPhone dupa AT&T, au urcat cu 24% in trimestrul al treilea, reprezentand aproape 32% din veniturile aduse de retele.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Inteligenta artificiala, intre realitate si hype