"Sistemul va fi operabil pe masura integrarii institutiilor statului, colectoare de taxe si impozite, in sistem. Sistemul ajuta fundamental cetatenii romani. Respectiv, cetatenii aflati in alta zona sau in alta tara decat localitatea de domiciliu vor putea sa-si plateasca taxele si impozitele aferente, prin cardul bancar, folosind sistemul national electronic de plata", afirma oficialii Ministeruui Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).

In cadrul Centrului National de Management pentru Societatea Informationla (CNMSI), institutie subordonata MCSI, s-a constituit, prin ordin de minstru, un departament, care se va ocupa de migrarea, respectiv inrolarea institutiilor publice in sistem.

Institutiile publice care incaseaza taxe si impozite sunt obligate sa se inregistreze in SNEP, respectand urmatoarele etape:

Etapa 1: Inregistrarea municipiilor resedinta de judet si a municipiilor/oraselor cu populatie mai mare de 150.000 locuitori in termen de 7 luni de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari.

Etapa 2:
Inregistrarea municipiilor si oraselor cu populatie de pana la 150.000 locuitori in termen de 5 luni de la finalizarea primei etape, dar nu mai tarziu de un an de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.

Etapa 3:
Inregistrarea comunelor si a institutiilor publice nevizate de primele doua etape, in termen de 6 luni de la incheierea celei de a doua etape, dar nu mai tarziu de 18 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.

Citeste si:

In cazul in care o institutie publica idi exprima intentia de a se inregistra mai repede in sistem, exista posibilitatea ca, de comun acord cu MCSI, procedurile de inregistrare sa fie accelerate.

In prezent, la nivel national, institutiile publice care utilizeaza sau au testat deja sistemul, sunt pregatite pentru migrarea pe platforma nationala de plati, celelalte fiind in etapa de finalizare a bazelor de date pentru inrolarea in SNEP.