Browserul Firefox, dezvoltat de Mozilla, s-a distantat vizibil in 2010 de principalul sau concurent Internet Explorer (IE), cele doua softuri fiind utilizate de aproape acelasi numar de utilizatori in urma cu un an, arata datele serviciului de masurare online StatCounter.
Diferenta dintre cele doua browsere este in prezent de aproape zece puncte procentuale.

Astfel, daca pe 31 decembrie 2010, diferenta intre Firefox si IE era de aproape 10 procente, in prima zi a anului trecut, aproximativ 42,86% dintre utilizatori foloseau Firefox, iar 42,66% foloseau Internet Explorer.

Intre ianuarie si decembrie anul trecut, in medie circa 44% dintre utilizatori au utilizat browserul Firefox, in timp ce cota de piata a Internet Explorer a fost de 37,5%, cea a Chrome de 10,6%, iar felia Opera de 7%. Pe locul al cincilea s-a aflat Safari, serviciul dezvoltat de Apple fiind utilizat de 0,76% dintre cei aproximativ 7,8 milioane de internauti romani.

Scaderea Internet Explorer este cauzata atat de avansul puternic al Chrome, browserul dezvoltat de Google, dar si reglementarile din domeniul concurentei.

“Observam probabil impactul intelegerii dintre Comisia Europeana si Microsoft prin care utilizatorii europeni pot alege dintre mai multe browsere”, a explicat Aodhan Cullen, directorul general al StatCounter.

In decembrie 2009, oficialii Comisiei Europene si cei ai Microsoft au hotarat ca producatorul de software american sa ofere utilizatorilor de Windows din Europa posibilitatea de a alege intre diferitele browsere de web si sa permita atat producatorilor de calculatoare, cat si utilizatorilor acestora sa dezactiveze Internet Explorer. Decizia a intrat in vigoare in martie anul trecut.

Pana atunci, Microsoft furniza browserul impreuna cu programul Windows, in timp ce principalele browsere de web concurente trebuiau descarcate, in general, de pe internet. Aceast lucru inseamna ca, adesea, nu se instalau alte browsere pe calculatoarele consumatorilor.

Un browser de web este un program care permite utilizatorilor de calculatoare sa aiba acces si sa navigheze pe internet.

Cotele de piata ale principalelor browsere utilizate de romani in 2010:




Sursa: StatCounter.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri