"Anul trecut a fost cel mai bun din istoria Intel. Credem ca 2011 va fi si mai bun", a afirmat presedintele producatorului de microprocesoare, Paul Otellini, in raportul referitor la rezultatele financiare din 2010.

Estimarile Intel, cel mai mare producator de microprocesoare din lume, reprezinta un semn ca avansul cererii pentru chipuri destinate serverelor compenseaza intrarea tarzie a companiei pe piata tablet-PC-urilor, potrivit Bloomberg. Pentru acest an, compania anticipeaza o crestere a vanzarilor de 10%.

Intel are in vedere, de asemenea, cresterea cheltuielilor pentru productie cu 79%, ceea ce reflecta increderea companiei in perspectivele de crestere, mentioneaza Otellini.

Vanzarile de chipuri utilizate in centrele de cloud-computing au ajutat la cresterea incasarilor si profitului din ultimul trimestru al anului trecut, chiar daca pentru notebook-uri cererea a ramas slaba.

Pentru primul trimestru al acestui an, Intel anticipeaza venituri de 11,1-11,9 miliarde de dolari. Mai multi analisti intervievati de Bloomberg estimeaza venituri de 10,7 miliarde de dolari.

Compania se bazeaza pe cererea venita din sectorul corporate pentru a compensa vanzarile slabe de produse destinate populatiei. Intel nu a fost indeajuns de rapid pentru a oferi microprocesoare pentru computerele de tip tableta, noteaza Bloomberg.

Citeste si:

"In mod clar, pe partea destinata consumatorilor, tabletele au deja un impact semnificativ", a afirmat David Dillon, analist la Highmark Capital Management.

Tabletele iPad, ale Apple, functioneaza cu procesoare destinate telefoanelor mobile bazate pe tehnologie de la ARM Holdings. Unii producatori de tablete au optat pentru chipuri mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie decat cele furnizate de Intel.

Micriprocesoarele ARM domina, de asemenea, piata telefoanelor mobile inteligente, pe care Intel va intra in acest an, subliniaza Otellini.

Procesoarele Atom vor intra in dotarea unei game largi de tablete care vor fi lansate anul acesta, a precizat el.

In al patrulea trimestru, profitul net al Intel crescut cu 48%, la 3,39 de miliarde de dolari. Vanzarile au urcat cu 8,4%, la 11,5 miliarde de dolari.
Compania intentioneaza sa investeasca 8,7 miliarde de dolari in facilitati de productie si echipament, fata de 5,2 miliarde de dolari in 2010.
Microprocesoarele Intel se regasesc pe 80% din PC-urile din intreaga lume.