Arbitrul telecom propune diminuarea in 2011 si 2012 cu 15% a tarifelor pe care operatorii de telecomunicatii le platesc pentru utilizarea spectrului radio, anunta oficialii ANCOM.
Masura ar veni in sprijinul furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice, titulari de drepturi de utilizare a frecventelor radio, ale caror venituri au scazut in ultimii ani din cauza diminuarii puterii de cumparare si a micsorarii tarifelor de telecomunicatii.

Vor face exceptie insa tarifele datorate de catre titularii licentelor de utilizare a frecventelor radio acordate pentru transmisii ocazionale prin satelit tip SNG (transmisii prin satelit realizate de catre persoane ce nu isi au sediul activitatii in Romania).

Spectrul radio este utilizat prin intermediul statiilor si terminalelor de radiocomunicatii, iar cele utilizate astfel de servicii in Romania sunt: mobil terestru, radiodifuziune sonora si televiziune, fix, mobil maritim si mobil maritim prin satelit, mobil aeronautic si mobil aeronautic prin satelit, fix prin satelit, mobil terestru prin satelit, radiolocatie, radionavigatie maritima si aeronautica, auxiliar meteorologic.

“Proiectul propus este justificat de conditiile existente in sectorul comunicatiilor electronice, diminuarile de venituri din piata reflectandu-se, intr-o forma sau alta, asupra capacitatii de a investi a operatorilor, ANCOM urmarind in acest fel incurajarea investitiilor in domeniul comunicatiilor electronice. Procentul de diminuare tine cont de faptul ca datele statistice arata o scadere a veniturilor totale nominale in euro ale operatorilor cu 14,7% in anul 2009 fata de anul 2008”, precizeaza oficialii institutiei.

In 2009, valoarea pietei de telecomunicatii a fost de 3,9 miliarde de euro, insa diminuarea acesteia a continuat anul trecut si ar putea sa scada si in 2011.

Pentru ca efectele actului normativ se vor produce dupa data intrarii in vigoare a deciziei, ANCOM propune ca diminuarea tarifelor in 2010 sa se aplice din luna aprilie si sa fie la nivelul de 20%, in acest fel, din calculele efectuate pentru intregul an, rezultand o diminuare efectiva de 15% a valorii anuale a tarifului.

Proiectul propune si ca tariful de utilizare a spectrului sa fie incasat la sfarsitul perioadei de utilizare a resursei limitate.

ANCOM propune si modificarea plafonului de la care incasarea tarifului de utilizare a spectrului se realizeaza anual.

Institutia considera coportuna reducerea cu 50% a plafonului, de la 200 la 100 de euro, iar acest lucru s-ar putea intampla dupa analiza efectelor deciziei adoptate in 2009 privind tarifele de spectru. Aceasta masura este permanenta si peste implementarea acesteia se va aplica temporar si o diminuare cu 15%, pentru anii 2011 si 2012, pentru a pastra principiul coerentei masurilor.

Avand in vedere necesitatea accelerarii procesului de adoptare a proiectului de decizie a presedintelui ANCOM, generata de faptul ca potrivit dispozitiilor in vigoare primele decizii-titlu de creanta ar trebui emise pana la data de 31 ianuarie, masura propusa de autoritatea de reglementare trebuie adoptata in regim de urgenta, pentru acest proiect impunandu-se astfel stabilirea unei perioade de consultare publica de 10 zile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri