Capitala a concentrat in jur de 92,5% din piata de telecomunicatii in 2009, adica 4,2 miliarde de euro, cu 13,5% mai putin decat in 2008, conform studiului “Geografia industriei IT&C in anii de criza”, realizat de Institutul pentru Tehnica de Calcul (ITC).
Potrivit Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, piata de telecomunicatii a fost de 3,9 miliarde de euro in 2009.

Pe de alta parte, numarul mediu de angajati din Bucuresti a fost de 37.400 in 2009, cu aproape 2.500 mai putini (-6,3%) fata de 2008, arata datele din studiul ITC.

In Capitala lucrau in urma cu doi ani aproximativ 79% din persoanele angajate in telecom, comparativ cu 71% in 2005, acest avans datorandu-se dezvoltarii mai rapide a marilor operatori in Bucuresti, dar si achizitiilor pe care acestia le-au facut in provincie.

In alte judete, ponderea situeaza sub 1%, cu exceptia Timisului unde activitatile de servicii de administare retele ale grupului Alcatel-Lucent a marit semnificativ veniturile sectorului.

Astfel afacerile din telecom au inregistrat in judetul Timis -153 mil.euro (3,4% din totalul sectorului), Covasna -17,5 mil.euro (0,7%), Cluj - 16,7 mil.euro (0,4%), Iasi cu 16 mil.euro (0,4%). Personalul firmelor telecom locale depaseste 1.000 de persoane doar in judetul Timis.

In acelasi timp, au existat zone mai putin afectate, unde scaderea s-a situat sub 10%: Brasov (-4%), Prahova (-1%), Covasna, Cluj, dar si judete unde diminuarile veniturilor inregistrate de companiile de telecomunicatii au fost importante: Iasi (-39%), Constanta (-28%), Ilfov (-42%).

Desi cele 2.230 de firme din afara Bucurestiului realizeaza doar 7,5% din veniturile totale ale sectorului, printre acestea exista numeroase companii mari pe plan local si national.

Printre acestea se numara furnizori de servicii internet, telefonie fixa si televiziune prin cablu, dar si firme care ofera servicii de business, precum cele de VPN (retea privata virtuala) si servicii partajate (servere dedicate si virtuale) sau servicii de proiectare, instalare si mentenanta pentru retelele de comunicatii.

Printre companiile mari de telecom din provincie se numara Deltatel din Timisoara (19,2 mil.euro, -13% in 2009), Combridge din Sfantu Gheorghe (15,6 mil.euro, -8%), sau New Com Telecomunicatii din Cluj (9,7 mil.euro), Mobilis din Iasi (8,1 mil.euro, -47%), EAD Telecom (4,8 mil.euro, +40%) si Decatel din Brasov (3 mil.euro, +12%), 2K Telecom din Ploiesti (4 mil.euro, +31%, membru al grupului Asesoft).








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri