Softistii: Biblioteca Nationala de Programe ar putea creste exporturile de IT

Principalii producatori de software de pe piata locala se asteapta ca relansarea Bibliotecii Nationale de Programe (BNP) sa ajute companiile de IT sa exporte mai multe programe si solutii informatice in strainatate, au declarat managerii mai multor jucatori din domeniu.

BNP, administrata de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica, va inregistra produsele software realizate de diferite companii ori organizatii de cercetare, potentialii utilizatori avand astfel posibilitatea sa aiba o baza de date cu produsele software existente in diverse domenii de activitate.

“Biblioteca Nationale de Programe a jucat un rol foarte important inainte de 1990, a fost un punct nodal prin care informaticienii schimbau informatii”, a afirmat, Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Pe de alta parte, Radu Enache, directorul general al HP Romania, filiala locala a celui mai mare producator mondial de PC-uri, a afirmat ca acest proiect va crea proprietate intelectuala si ar putea duce la cresterea exportului de software romanesc.

“Va fi o stimulare a calitatii pentru piata din Romania. Noi avem proiecte in 12-14 tari, dar ne-ar ajuta foarte mult o interventie la nivel de stat pentru ca la nivel international licitatiile se castiga foarte greu”, a explicat Irina Socol, directorul general al Siveco Romania, unul dintre principalii producatori locali de software. Ea a adaugat ca printre tarile care au suport guvernamental in licitatii se numara Franta sau Germania.

Deocamdata in baza de date exista 33 de produse software care apartin Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica, Institutului de Cercetare si Proiectare pentru aAtomatizari (IPA) si companiei Siveco Romania.

Pana la 31 martie accesul este gratuit, dupa aceea urmand sa fie platite taxe pentru inregistrarea de produse, abonamente de informare, cautari speciale (acces la informatii de detaliu), asistenta tehnica, dar si pentru certificarea produselor. Pana acum nu a fost stabilita o taxa.
Relansarea BNP a costat aproximativ 40.000 de lei.

O biblioteca de aplicatii software a functionat si inainte de 1989, in cadrul ICI, acesta numindu-se "Laborator "Biblioteca Nationala de Programe", conform Mediafax.

In 1990, laboratorul s-a desprins de ICI devenind unitatea economica Centrul National de Difuzare Produse Informatice (CNDPI), inregistrata in 1991 sub marca Romsoft.

Romsoft a devinit societate pe actiuni in 1992, statul detinand pachetul majoritar, iar din 1999, capitalul social al firmei este integral privat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri