A doua parte a anului 2011 va aduce primele semne ale revenirii din criza economica pentru piata de telecomunicatii, dupa ce primul semestru va marca stabilizarea mediului economic si adaptarea la toate masurile implementate in 2010, potrivit lui Dinu Malacopol, CEO-ul Digital Cable Systems, unul dintre principalii jucatori de pe piata autohtona de telecomunicatii.
"Principalii factori care pot influenta in mod pozitiv evolutia pietei sunt reprezentati de reluarea investitiilor straine, a cererii de bunuri si servicii, a angajarilor, pentru redresarea sectoarelor economice cele mai afectate. Aceste lucruri vor conduce cu siguranta la nevoia mai mare de comunicare si la un apetit mai mare pentru divertisment, prin urmare vor influenta pozitiv sectorul telecomunicatiilor", a declarat Dinu Malacopol (foto).

In ceea ce priveste evolutia celor mai cerute servicii/oferte, CEO-ul DCS se asteapta ca Internetul sa-si continue dezvoltarea, pentru ca Romania este inca departe de saturarea pietei. De asemenea, o evolutie pozitiva ar urma sa aiba si serviciile de televiziune digitala.

Potrivit lui Malacopol, strategia castigatoare a ultimilor ani pe piata de telecomunicatii a fost cea a consolidarilor si parteneriatelor, pentru ca, prin scaderea costurilor fixe pe client si oferirea a cat mai multe servicii, operatorii telecom au putut concura eficient. Prin urmare, CEO-ul DCS se asteapta ca aceasta tendinta sa continue si in intervalul 2011-2012.

"Nu exclud nici situatia unor surprize de proportii in ceea ce priveste consolidarile, dar ma astept ca majoritatea integrarilor sa se incadreze intr-un spectru mediu", a adaugat seful DCS.

In ceea ce priveste marjele de profit ale companiilor telecom in 2011, Malacopol considera ca cel mai probabil vor fi in linie cu cele din 2010, mai putin in rarele situatii in care, prin miscari strategice, companiile reusesc sa isi reduca semnificativ costurile fixe.

CEO-ul DCS nu exclude varianta ca preturile pe piata de telecomunicatii sa se mai poata reduce, dar asta mai ales in functie de evolutia tehnologiei si reducerea costurilor de oferire a acestor servicii.

"Este greu sa vorbesti pe piata din Romania despre achizitia si retentia clientilor fara sa faci referire la pretul cerut pentru pachetele de servicii. Prin urmare, cu siguranta ca o componenta importanta a atragerii si mentinerii clientilor va fi relationata la bani", a mai spus Malacopol.

Bugetul de investitii al DCS pentru 2011 este de circa 10 mil. euro

Bugetul de Capex al companiei pentru 2011 este la nivelul de circa 10 milioane euro, alocat intre dezvoltarea serviciilor si a retelei, respectiv achizitii, in functie de oportunitati.

Pentru 2011, operatorul telecom vizeaza o crestere a veniturilor de minim 10% pentru serviciile de televiziune, provenita in special din produsele de televiziune digitala, o majorare a veniturilor si clientilor de minim 20% pentru serviciile de acces Internet dar si o crestere de cel putin trei ori a numarului actual de clienti pentru telefonia fixa.

"Piata de telecomunicatii este una relativ robusta si a fost in acest sens mai putin afectata decat alte domenii de framantarile economice din ultimii 2 ani. O reluare a cresterii se va intampla, probabil, candva in al doilea semestru al anului si asta pentru ca in prima parte a anului vom avea nevoie de stabilizarea mediului economic si ajustarea la toate masurile implementate si actiunile din 2010. Bineinteles, mai sunt si alte conditii necesare pentru ca acest lucru sa se intample, conditii care tin de aplicarea masurilor economice, evolutia cursului de schimb", a afirmat Dinu Malacopol.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri