Veniturile Microsoft au crescut cu 5% in trimestrul al patrulea al anului trecut, la 19,95 miliarde de dolari, iar profitul net a scazut usor, la 6,63 miliarde de dolari, vanzarile sub estimari ale Windows alimentand temerile ca gadgeturile mobile afecteaza piata PC-urilor si operatiunile companiei, informeaza Mediafax.
Microsoft inregistra, in aceeasi perioada a anului anterior, vanzari de 19,02 miliarde de dolari si un profit net de 6,66 miliarde de dolari, potrivit unui raport al companiei.

Profitul pe trimestrul al patrulea, al doilea trimestru al anului fiscal 2010-2011, a depasit estimarile analistilor, datorita bugetelor tot mai mari alocate de companii pentru investitii in tehnologie dupa doi ani de "strans cureaua", transmite Reuters.

Actiunile gigantului software au stagnat insa, investitorii fiind ingrijorati de impactul scaderii vanzarilor de computere asupra afacerilor Microsoft.

Windows este instalat pe 90% din computerele din intreaga lume, iar vanzarile mondiale de PC-uri au crescut cu numai 3% in trimestrul patru din 2010.

"Cifre grozave la prima vedere, dar cand citesti printre randuri observi ca Windows a ratat asteptarile cu 300 milioane de dolari", comenteaza un analist american.

Vanzarile diviziei Windows au scazut cu 30% in trimestrul patru, la 5,054 miliarde de dolari, iar afacerile generate de suita de aplicatii de birou Office au urcat cu 24%, la 6 miliarde de dolari.

Odata cu migrarea tot mai accentuata a clientilor catre gadgeturi mobile de la PC-uri desktop, Apple a depasit Microsoft in luna mai a anului trecut si a devenit cea mai mare companie americana de tehnologie dupa valoarea de piata.

Pe de alta parte, unii analisti considera ca tabletele si alte gadgeturi mobile nu vor inlocui PC-urile, cel putin nu in viitorul apropiat.

"Avem peste 300 milioane de licente Windows 7 vandute. PC-urile nu dispar. Comparati aceasta cifra cu cele 7 milioane de tablete vandute de Aplpe trimestrul trecut. Exista cu siguranta discrepante pe piata, insa unele puncte de vedere negativiste sunt exagerate", noteaza un alt analist.

Actiunile Microsoft au scazut cu circa 3% in ultimele 12 luni, fata de o crestere de 24% a indicelui Nasdaq. Actiunile Apple au castigat 65% in aceeasi perioada.

Prezentarea rezultatelor financiare ale Microsoft a fost neobisnuita, dupa ce firma americana de media Selerity a descoperit raportul companiei intr-o forma preliminara si l-a publicat inainte de inchiderea sedintei bursiere, propulsand actiunile gigantului software cu 2%.

Reprezentantii Microsoft si-au cerut scuze pentru starea de confuzie cauzata de eveniment si au promis ca vor reevalua procedurile interne pentru a se asigura ca situatia nu se va repeta.

Microsoft a inregistrat venituri de 36,14 miliarde de dolari in al doilea semestru al anului trecut, primul semestru al anului fiscal 2010-2011, in urcare cu 13,1% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Profitul net a urcat totodata cu 17%, la 12,04 miliarde de dolari.

Microsoft dispune de lichiditati de 41,2 miliarde de dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri