In jur de 10% dintre companii aloca intre 1-3% din buget pentru IT, 4% dintre firmele prezente in Romania cheltuiesc pentru IT intre 3-10% din intregul buget, iar 4% dintre respondenti spun ca in firmele in care lucreaza peste 10% din buget este alocat pentru pentru software si servicii informatice.

Circa 66% dintre participanti au afirmat ca nu detin informatii cu privire la ponderea costurilor de IT in costurile totale sau nu au raspuns la intrebare.

Totodata, 40% dintre participantii la studiu nu au raspuns sau au afirmat ca nu stiu care este valoarea bugetului IT in compania in care lucreaza.

Insa, 52% dintre respondenti au spus ca bugetul de IT al companiei este mai mic de 10 milioane de euro ori dolari, iar 6% dintre acestia au spus ca suma investita este intre 10-49 milioane de euro/dolari.

Dintre reprezentantii celor 50 de companii care au participat la studiu, 54% nu au oferit date despre cifra de afaceri a companiei in care lucreaza, 14% dintre firme au afaceri mai mici de 50 de milioane de euro/dolari, 22% sunt in companii cu cifra de afaceri intre 50 si 249 de milioane de euro/dolari, 6% lucreaza in businessuri intre 500 si 1 miliard de euro/dolari, iar 4% pentru companii cu afaceri mai mari de 1 miliarde de euro/dolari.

Citeste si:

Studiul mai arata ca departamentul IT este tot mai important pentru companiile din Romania, managerii devenind din ce in ce mai constienti de rolul acestei functii in structura businessului.

Astfel, jumatate dintre participantii la studiu din Romania au afirmat ca directorii de IT (CIO) participa intotdeauna sau periodic la sedintele consiliilor administrative, iar 74% dintre participanti sunt de acord ca IT-ul are un rol important in strategia de afaceri in ansamblu.

Aproximativ 62% dintre persoanele chestionate spun ca in compania lor exista un ofiter de securitate a informatiei (CISO) sau o functie similara.

Pe de alta parte, 32% dintre respondenti cred ca strategia de IT a companiilor pe care le reprezinta este fie incorporata in strategia de business, fie generata de aceasta.