Criza a afectat industria de IT&C peste tot in lume, insa analistii se arata optimisti cu privire la evolutia acestui sector in 2011. Calin Rangu, fostul director executiv al furnizorului de solutii informatice IIRUC Service, sustine ca zona publica da tonul in piata, in general, iar inceputul de an arata promitator.
"Marea parte a banilor din IT vin din sectorul public. Desi evolutia acestei industrii depinde de mai multi factori sau chiar daca Romania se afla intr-un context geopolitic general, 2011 va fi un an mai bun", considera Calin Rangu (foto), care a inceput in luna mai a anului trecut un business propriu de consultanta in IT, E-sourcing.

Anul acesta, potrivit lui Calin Rangu, vor continua consolidarile in IT si vor ramane mai multe firme pe piata locala, ca urmare a faptului ca nevoile si consumul au scazut si investitiile sunt facute cu atentie.

Managerul crede ca inca sunt foarte multe companii de IT in Romania si, de asemenea, el este de parere ca un numar semnificativ dintre acestea se «chinuie» practic sa supravietuiasca.

Cu toate acestea, 2011 pare sa fie mai bun decat anul trecut, spune Rangu, care a lansat, anul trecut doua firme de consultanta in IT, una pe plan local si una in Ucraina.

"Compania din Romania ofera servicii de consultanta, expertiza, dezvoltare de business, iar cea din Ucraina se ocupa cu distributia unor produse si presupune transferarea expertizei din Romania pentru implementarea unor proiecte. Probabilitatea sa vand produse in Ucraina este mai mica, deoarece acolo vanzarea de licente si de cutii, care este specifica pietei, merge bine."

In opinia acestuia, Romania este, din punct de vedere tehnologic, cu 10-15 ani inaintea Ucrainei. Pe piata ucraineana se poate observa o lipsa de experienta si maturitate, mai ales in momentul implementarii proiectelor mari. Totusi, desi pe piata respectiva lucrurile se misca greu, se misca in directia cea buna. Valul de dezvoltare din Europa de Vest se muta inspre estul continentului. De aceea, conform lui Calin Rangu, este posibil sa vedem Romania, in aproximativ 20 de ani, la stadiul la care se afla in prezent tarile din Europa Centrala.

Dezvoltarea intra pe un anumit palier, iar Ucraina va urma si ea un trend de maturizare similar cu cel al pietei romanesti.
Planul lui Rangu pe piata ucraineana a fost acela de a accesa sistemul financiar bancar, compania aflandu-se in momentul de fata in discutie cu trei banci. "In Ucraina colaboram cu doi parteneri care se ocupa de marketing, care contacteaza potentiali clienti si au discutii cu acestia."

Deocamdata, aceasta piata nu a adus venituri E-sourcing, insa nici nu a presupus investitii importante. Insa, daca pana la jumatatea anului nu se va finaliza nici un proiect din cele care se negociaza in acest moment, managerul companiei este hotarat sa renunte la operatiunile din Ucraina.

Pe plan local, fostul sef al IIRUC Service lucreaza prin parteneri si freelanceri, compania avand doar 4 angajati. Anul trecut, E-sourcing a avut o cifra de afaceri de aproximativ 150.000 euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri