Anul trecut un specialist IT a avut un salariu mediu net lunar de 3.174 de lei pe luna, in timp ce o persoana care lucreaza in domeniul telecomunicatiilor a avut un salariu net pe luna de 2.995 de lei, conform unor calcule wall-street.ro pe baza datelor Institului National de Statistica.
Astfel, angajatii din domeniul serviciilor informatice s-au situat anul trecut pe locul al treilea in topul salariilor, iar cei care lucreaza pentru
operatorii de telecomunicatii s-au clasat pe locul cinci.

Pe de alta parte, in 2010 angajatii din IT au avut salarii mai mari decat cei din telecom spre deosebire de 2009 cand specialistii din telecom
au fost mai bine (2.653 de lei) platiti decat cei IT (2.614 de lei).

Cei mai bine platiti salariati anul trecut au fost cei care se ocupa cu intermedieri financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii (3.552 de lei), transporturi aeriene (3.295 de lei) servicii IT (3.174 de lei), fabricarea tutunului(3.058) si servicii de telecomunicatii (2.995 de lei).

Salariile mari din IT&C sunt determinate de nivelul ridicat de specializare al angajatilor care lucreaza in aceste domenii.

De alfel un studiu prezentat recent de compania de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) arata ca in 2009 companiile din IT&C au raportat un profit brut per angajat de aproape 115.000 de lei, aceste companii fiind cele mai productive dintre toate cele patru ramuri economice analizate de studiu – IT&C, produse industriale, FMCG (bunuri de larg consum) si servicii financiare.

De asemenea, sectorul tehnologic inregistreaza cea mai ridicata valoare a rentabilitatii capitalului uman: la un leu investit, compania primeste 3,1 lei. De asemenea, angajatii din IT&C absenteaza cel mai putin de la serviciu si beneficiaza de cele mai multe ore de training intr-un an.

In industria IT&C lucrau anul trecut circa 90.000 de angajati, dintre care 16.000 sunt programatori care nu platesc impozit pe venit.

In 2010, salariul mediu lunar net a fost de 1.406 lei fata de 1.381 de lei in 2009.

Topul celor mai mari salarii medii lunare nete in 2010. Datele sunt oferite in lei.



Sursa: Institutul National de Statistica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri