Companiile din Romania au angajat anul trecut un numar de 16.000 de specialisti IT, potrivit companiei romanesti de consultanta si servicii InCrys. Care este insa profilul informaticianului roman si cum s-a schimbat piata muncii in industria tehnologica?
Pretentiile salariale ale studentilor si absolventilor de facultati specializate in IT au scazut considerabil, iar tinerii au revenit cu picioarele pe pamant. "Acum sunt mai aproape de realitate. Daca inainte de criza veneau la interviu si cereau un salariu de 700 - 900 de euro, in momentul de fata au pretentii decente, normale", afirma Gheorghe Pasc (foto), manager general al companei de consultanta si servicii IT InCrys.

Spre exemplu, studentii cer intre 300 si 400 de euro, iar daca au o experienta de un an sau doi, pretentiile pot urca pana la 500 - 600 de euro.

Compania romaneasca de consultanta si servicii IT InCrys si-a marit echipa cu 32 de specialisti IT in 2010, ceea ce inseamna o crestere a numarului de angajati de 30% comparativ cu anul precedent, ajungand la un total de 159 salariati. Angajarile vor continua si in 2011, intr-un ritm cel putin la fel de sustinut, spune Gheorghe Pasc, iar compania recruteaza in acest moment specialisti in Oracle, Java si in mod special BI (Business Intelligence).

Procentul de angajati juniori in cadrul companiei InCrys este de aproximativ 20%, iar anul acesta compania va angaja preponderent tineri fara experienta. "Totusi, la studenti ajungem destul de greu", explica Pasc. Desi studiile releva ca studentii sunt cei care isi gasesc cel mai greu de lucru, compania de consultanta IT a observat ca acestia nici nu aplica intr-un numar mare pentru un job. De aceea, InCrys ii cauta pe viitorii angajati prin intermediul universitatilor si al organizatiilor studentesti.

IT-istii romani au avantajul de a cunoaste limbi straine

Volumul serviciilor de outsourcing IT si dezvoltare de software provenit din regiunea CEE (centrul si estul Europei) a fost de 4 miliarde dolari in urma cu doi ani. Anul trecut, conform InCrys, care citeaza un studiu al pietei est-europene de outsourcing IT, tarile cu cel mai mare volum al serviciilor exportate sunt Ucraina (874 milioane dolari), Romania (736 milioane dolari), Ungaria (633 milioane dolari).

Daca in 2009 Romania a fost pe locul doi in regiune, cu 14.200 de specialisti IT, pentru 2010, acelasi studiu citat de InCrys preconiza ca piata locala a strans 16.000 de specialisti.

Gheorghe Pasc opineaza ca Romania sta foarte bine din punct de vedere al specialistilor IT, comparativ cu tarile din regiune. "Per ansamblu, nivelul invatamantului la noi a scazut, dar in IT oamenii sunt inca bine pregatiti. In plus, romanii au avantajul de a cunoaste foarte multe limbi straine. Fata de tarile din regiune, romanii invata mai usor engleza sau franceza decat vorbitorii de limba rusa, spre exemplu. Iar din punct de vedere tehnic, nu suntem cu nimic mai prejos decat restul".

Strainii sunt mai specializati intr-un anumit domeniu, insa romanii sunt inca buni la toate. In cifre absolute, fata de India, o piata atractiva pentru companiile care apeleaza la servicii de outsourcing, cu o populatie larga, care poate aduna o masa critica mai mare, calificarea specialistilor IT din Romania este mai sus, procentual. "Romanii sunt mai scumpi si mai buni decat indienii, dar mai ieftini decat europenii, asa incat acestora le este mai usor sa apeleze la noi decat la India", potrivit managerului InCrys.

Sectorul public, mai putin de 10% din afacerile InCrys

InCrys a avut afaceri mai mari cu 45% anul trecut, pana la 6,16 milioane de euro, comparativ cu 4,23 milioane de euro in 2009. Sectorul public a insemnat sub 10% din afacerile companiei in anul anterior.

"Pe plan intern, am simtit o dinamizare mai puternica, reflectata in final prin rezultatele financiare obtinute, incepand cu luna mai a anului trecut. Numarul de proiecte care incep este de obicei mai mare decat cel de proiecte care se termina. Sfarsitul lui 2010 s-a manifestat printr-o crestere mai mare decat ne-am asteptat, dat fiind ca in decembrie am inceput proiecte mai mari si de mai lunga durata", a declarat Gheorghe Pasc.

In 2011, InCrys vrea sa investeasca intr-un produs propriu cu care sa iasa pe piata.

Compania, care a fost infiintata in iulie 2000 cu capital integral romanesc, activeaza pe piata de software atat in regim de furnizor independent de servicii, cat si in regim de outsourcing.

InCrys s-a clasat recent pe locul 18 in topul Central Europe Technology FAST 50 realizat de compania de consultanta Deloitte, datorita cresterii de 635% a cifrei de afaceri in perioada 2005-2009. Principalele piete vizate de InCrys sunt SUA, Canada si Europa de Vest, iar majoritatea clientilor provin din industriile de banking, retail, productie si transporturi.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri