Nokia si Microsoft au incheiat un parteneriat prin care producatorul finlandez de telefoane mobile urmeaza sa foloseasca Windows Phone, cele doua companii incercand sa ajunga din urma Google si Apple pe piata smartphone-urilor si tabletelor, transmite Reuters.

Nokia a anuntat ca va folosi Windows Phone ca platforma software pentru smartphone-urile produse, noul director general Stephen Elop incercand sa restructureze compania si sa recastige pozitia de lider global al industriei telefoanelor mobile, anunta Mediafax.

Windows Phone este considerat unul dintre cele mai bune sisteme de operare pentru telefoane mobile, insa nu se bucura inca de prea multa popularitate printre consumatori.

"Este un parteneriat nascut din frica celor doua companii ca vor fi marginalizate de Apple si Google, dar nu exista vreun glont de argint", comenteaza un analist al CCS Insight.

Nokia a pierdut abrupt cota de piata in ultimii ani pe segmentul smartphone in favoarea iPhone si telefoanelor cu sistem de operare Android dezvoltat de Google. De altfel, Android a devenit cel mai folosit sistem de operare smartphone din lume in trimestrul al patrulea al anului trecut.

"Este o recunoastere sincera ca strategia Nokia in privinta platformei software a esuat si subliniaza cat de serioasa este problema companiei finlandeze. O astfel de alianta ar fi fost de neconceput acum 12 luni", a adaugat expertul citat.

Nokia a precizat ca anii 2011 si 2012 vor fi ani de tranzitie, perioada in care se va construi parteneritul cu Microsoft.

Compania noteaza ca echipa de management nu va suferi schimbari importante, numai un director executiv urmand sa fie schimbat. Anterior, in presa au aparut informatii conform carora Elop ar fi pregatit o reorganizare ampla a conducerii Nokia.

Pentru Microsoft, parteneriatul cu Nokia aduce o adoptare larga a platformei Windows Phone, eclipsata pana acum ca vanzari si popularitate de Android.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cum imbunatatesti performanta smartphone-ului