Banca elvetiana UBS afirma ca va lua in considerare contestarea rezultatului licitatiei pentru desemnarea consultantului de privatizare a Romtelecom, dupa ce a pierdut in fata CSFB, desi comisionul cerut era mai mic.
Comisionul oferit de banca UBS (Union Bank of Switzerland) pentru vinzarea a 46% din Romtelecom a fost de 0,95% din valoarea totala a tranzactiei, care este estimata la peste un miliard de euro. Concurentii de la Credit Suisse First Boston (CSFB) ar fi cerut un comision de 1,4%, cu 50% mai mult, anunta Mediafax, citind Ziarul Financiar.

UBS, cea mai mare banca din Elvetia si una dintre cele mai mari din Europa, contesta rezultatul licitatiei organizate de Ministerul Comunicatiilor, privind alegerea consultantului care va vinde ultimul pachet de actiuni detinut de stat la Romtelecom.

Diferenta dintre ofertele depuse de UBS si CSFB inseamna citeva milioane de euro.

Consideram surprinzator ca ministerul a respins propunerea consortiului nostru, care a oferit un pret cu 50% mai mic si care avea in componenta o expertiza internationala si interna cel putin egala cu cea a celui care a cistigat licitatia. Este foarte surprinzator. Costul pentru bugetul Romaniei (n.r. - ca urmare a selectiei CSFB) este important, a declarat un oficial al UBS.

El a mentionat ca banca evalueaza toate optiunile, inclusiv pe cea a contestarii legale a rezultatului licitatiei. Alaturi de UBS, din consortiu mai face parte si Banca ING, care este cel mai mare broker de pe piata romaneasca, conform Topului brokerilor in functie de valoarea tranzactiilor intermediate la Bursa de Valori.

Nagy reactioneaza


Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor, a raspuns ca selectia consultantului a avut in vedere mai multe criterii, cele mai importante fiind componenta financiara, experienta internationala si listarile efectuate la bursa.

Credit Suisse First Boston a fost aleasa in urma mai multor criterii, comisionul cerut fiind un criteriu important, dar nu exclusiv. Intr-o asemenea problema am cautat pe cineva cu experienta, care sa poata oferi serviciile de consultanta necesare, a spus Nagy citat de Ziarul Financiar.

Vinzare pe bursa

Statul, prin Ministerul Comunicatiilor, vrea sa vinda si ultimul pachet de actiuni, de 45,9%, detinut de Romtelecom, prin intermediul bursei, atit celei de la Bucuresti, cit si de la Londra.

Romtelecom este evaluata in jurul a 2,5 mld. euro, avind in vedere rezultatele financiare in crestere obtinute in urma restructurarii prin care a trecut in ultimii trei ani.

In plus, Romtelecom este una dintre cele mai mari companii din Romania si este controlata de grupul elen OTE, care a platit in doua etape aproximativ 950 de milioane de dolari pentru a detine 54% din actiuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri