Orange si Vodafone Romania nu au dorit sa recunoasca faptul ca au facut abuz de pozitie dominanta, situatie in care amenzile primite s-ar fi putut reduce cu circa 25%, a declarat pentru wall-street.ro Bogdan Chiritoiu, presedinte al Consiliului Concurentei (CC), institutie care a amendat marti cei doi operatori cu 63 mil. euro, in total.
Chiritoiu a subliniat de asemenea ca cele doua companii ar fi putut primi, conform legii, amenzi intre 0,5 si 10% din cifra de afaceri pe 2010. Desi companiile nu au facut inca publice veniturile pe anul anterior, Consiliului Concurentei i-au fost inaintate datele preliminare care indica venituri de aproximativ 1 miliard de euro in cazul Orange si circa 900 mil. euro in cazul Vodafone Romania, conform lui Bogdan Chiritoiu (foto).

Luandu-se in calcul aceasta cifra de afaceri precum si intervalul de timp in care cei doi operatori au incalcat legea, CC a stabilit sumele finale pe care acestia le au de platit. "Amenzile s-au incadrat intre 2 si 4% din cifrele lor de afaceri, Orange Romania primind mai mult”, a explicat pentru wall-street.ro Chiritoiu. Surse din piata telecom au declarat pentru wall-street.ro ca, in cazul Vodafone, ponderea amenzilor din intreaga cifra de afaceri pe 2010 este de 3,4%, in timp ce in cazul Orange, ponderea este de 3,6%.

Daca operatorii telecom ar fi “beneficiat de reducerea” de 25% din cuantumul amenzii, Orange ar fi avut de plata 28,8 mil. euro (fata de 34,8 mil. euro) si Vodafone ar fi avut de plata 21,2 mil. euro, fata de 28,3 mil. euro. “Acestia ar fi trebuit sa admita, la audierile finale din ianuarie, ca au facut abuz de pozitie dominanta, in aceasta situatie amenzile urmand sa se reduca cu circa 25%. Acum este deja prea tarziu”, mai spune Chiritoiu.

“Am lucrat strans cu arbitrul telecom”

Deputatul Varujan Pambuccian, fost presedinte al Comisiei IT&C din Parlamentul Romaniei, a declarat in cursul zilei de marti ca “ANCOM (arbitrul telecom – n.r.) ar fi fost mai in masura sa judece acest caz, si nu Consiliul Concurentei”. Oficialii ANCOM nu au dorit sa comenteze pe marginea acestui subiect – “nu noi am fost implicati in aceste investigatii, deci nu dorim sa facem declaratii. Putem spune doar ca, atunci cand ne-au fost cerute informatii, am fost total deschisi si cooperanti cu Consiliul Concurentei”, au spus reprezentanti ai arbitrului telecom din Romania.

Chiritoiu nu a fost de acord cu declaratia deputatului Pambuccian, considerand ca institutia pe care o conduce trebuie sa se sesizeze in cazul unui abuz de pozitie dominanta.

“Cand vine vorba de ingradirea concurentei sau limitarea libertatii de miscare a unei companii de pe piata, Consiliul Concurentei este in masura sa rezolve aceste dispute. Evident, ne-am bazat si ne vom baza in continuare pe expertiza si experienta ANCOM si am lucrat strans cu aceasta institutie pentru rezolvarea investigatiilor”, a spus Chiritoiu.

Si daca Orange si Vodafone vor avea castig de cauza in instanta?

Atat Orange cat si Vodafone au anuntat ca vor contesta in instanta hotararea Consiliului Concurentei. In prima faza cele doua companii vor merge in apel si apoi la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

“Era un lucru previzibil. Consideram insa ca, si dupa ce companiile isi vor epuiza caile de atac, amenda va ramane in picioare deoarece noi consideram ca este intemeiata”, subliniaza Chiritoiu.

Daca insa operatorii telecom vor avea castig de cauza in instanta, credibilitatea Consiliului Concurentei va fi serios zdruncinata. “Evident, nu ar avea cum sa fie o nota buna pentru noi”.

Compania Romtelecom este in prezent anchetata si ea, pentru ca ar fi refuzat accesul Netmaster in reteaua sa. Oficialii Consiliului Concurentei nu au oferit informatii privind progresul cercetarilor si nici amenda pe care ar putea-o plati Romtelecom daca va fi gasita vinovata.

Contactati de Wall-Street, oficialii Romtelecom nu au dorit nici ei sa comenteze pe marginea investigatiei in derulare, neoferind niciun punct de vedere privind amenzile aplicate celor doi concurenti amendati.

De unde a pornit totul

In cadrul investigatiilor declansate in 2006, in urma unor plangeri depuse de catre SC Netmaster Communications SRL, autoritatea de concurenta a constatat ca cele doua companii de telefonie au refuzat sa acorde firmei Netmaster accesul la retele lor de telefonie in vederea terminarii apelurilor nationale si internationale tranzitate de acest operator.

Netmaster solicitase interconectarea la tariful reglementat de ANCOM, tarif mai mic decat cele practicate de Orange si Vodafone.

Interconectarea retelelor operatorilor si implicit achizitia de catre acestia a serviciilor de terminare a apelurilor ofera abonatilor din retele diferite posibilitatea de a se apela intre ei. Astfel, realizarea acestor servicii implica preluarea apelurilor provenite sau tranzitate din/prin retelele altor operatori (Netmaster in acest caz) si livrarea lor la punctul final de destinatie (utilizatorii finali ai retelelor Orange si Vodafone).

Pentru operatorii alternativi de telefonie (de tip Netmaster), aceste servicii constituie facilitati esentiale, in vederea intrarii si respectiv a mentinerii lor pe piata.

Netmaster a fost unul dintre furnizorii alternativi de servicii de telefonie fixa din Romania intrati pe piata incepand cu anul 2003, odata cu liberalizarea acesteia.

Principalii concurenti ai Orange, Vodafone si Romtelecom pe piata locala sunt RCS&RDS si UPC Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri