Astfel, Romania ocupa locul 59 in topul mondial al tarilor cu cele mai infectate calculatoare.

In luna ianuarie, 50% din totalul computerelor din intreaga lume au fost infectate cu diverse tipuri de amenintari informatice. In ceea ce priveste amenintarile malware cele mai daunatoare, troienii au cauzat cele mai multe incidente (59% din toate cazurile), urmati de virusii traditionali (12%) si viermi (9%).

Clasamentul celor mai frecvente amenintari malware este dominat de troienii generici, urmati de downloader-e, exploit-uri si adware. « Trebuie mentionata prezenta troianului Lineage, un troian mai vechi care continua sa se raspandeasca si sa infecteze sistemele », conform Panda Security.

Thailanda, China, Taiwan, Rusia si Turcia ocupa pozitii de top in clasamentul tarilor cu cel mai mare numar de infectii (peste 50% din calculatoarele scanate infectate cu malware). Alte “paradisuri malware” traditionale, cum ar fi Brazilia sau Polonia, au fost in scadere luna ianuarie.

Romania, Austria, Finlanda, Germania sau Suedia au avut printre cele mai putin infectate calculatoare in ianuarie, cu procente de pana in 30%. Spre comparatie, 51% din calculatoarele bulgarilor si turcilor si peste 45% dintre computerele polonezilor au fost afectate de amenintarile informatice ale inceputului de an.