"Conform contractului de privatizare, Ministerul Comunicatiilor a solicitat OTE prezentarea, pana la finele anului 2010, a unei oferte de cumparare a pachetului de actiuni detinut de stat la Romtelecom, termen decalat ulterior cu trei luni, la solicitarea grupului elen. Pe de alta parte, ministerul a initiat demersuri pentru listarea pe bursa, proces care se face prin intermediul unui consultant, respectiv o banca de investitii", a declarat Vreme, potrivit Mediafax.

El a aratat ca s-a intalnit cu reprezentantii mai multor banci de investitii, printre care Citibank, Goldman Sachs sau Rothschild, care si-au prezentat oferta.

"Alegerea consultantului se va face impreuna cu OTE", a precizat ministrul Comunicatiilor.

In anul 1998, Goldman Sachs a furnizat statului roman servicii de consultanta in procesul de vanzarea a unui pachet de actiuni reprezentand 35% din capitalul social al Romtelecom catre grupul elen OTE, alaturi de dreptul de uzufruct pentru inca 16% din actiunile operatorului.

De asemenea, Goldman Sachs a facut parte, alaturi de CA-IB, ABN-AMRO si Rotschild, dintr-un consortiu care a depus, in noiembrie 2005, o oferta pentru listarea actiunilor Romtelecom pe bursa.

Totodata, si Citibank, impreuna cu EFG Eurobank si Ergasias, s-a inscris la licitatia organizata de Ministerul Comunicatiilor in urma cu sase ani.
Licitatia a fost castigata de consortiul format din banca de investitii Credit Suisse First Boston si IEBA Trust, contractul de consultanta si servicii financiare fiind semnat in august 2006.

Citeste si:

Prevazuta pentru 2008, listarea actiunilor Romtelecom a fost amanata pentru 2009 ca urmare a problemelor de pe pietele financiare, termen care nu a mai fost respectat.

In noiembrie 2010, ministrul Vreme a declarat pentru MEDIAFAX ca pachetul de actiuni detinut de stat la Romtelecom este evaluat la un miliard de euro, suma pe care Ministerul Comunicatiilor se asteapta sa o incaseze din vanzarea acestuia catre OTE sau pe piata de capital.

Statul roman detine 45,99% din capitalul Romtelecom, iar OTE - 54,01%. La randul sau, grupul OTE este controlat de Deutsche Telekom, care detine o participatie de 30% si asigura managementul operatorului elen.

Romtelecom este cel mai mare operator local de telecomunicatii fixe, cu afaceri de 807,7 milioane de euro in 2009.

Operatorul controleaza 30% din actiunile Cosmote, a treia companie locala de telefonie mobila.