Aproximativ 63% dintre utilizatorii romani de telefonie mobila care au calatorit in strainatate in ultimii 4-5 ani au incercat sa foloseasca mai putin telefonul mobil cand s-au aflat in strainatate, media la nivelul celor 27 de tari ale Uniunii Europene fiind de 72%, arata un studiu realizat de Eurobarometru.
Pe de alta parte, 16% dintre romanii care au utilizat telefonul mobil in roaming spun ca nu au limitat folosirea acestuia in strainatate, acelasi procent fiind si in cazul celor 27 de tari UE.

Atunci cand se afla in strainatate, cel mai folosit serviciu de catre romani este apelul de voce (69% dintre cazuri), urmat de SMS (43%) si accesarea internetului (8%).

La nivelul UE, 55% dintre cetateni initiaza apeluri, 52% trimit SMS-uri, iar 10% folosesc serviciile de internet mobil.

Totodata, 5% dintre romani isi cumpara o noua cartela cand sunt in strainatate, comparativ cu media europeana de 2%, iar 13% nu folosesc telefonul mobil in strainatate spre deosebire de 19% in cazul UE.

In privinta preturilor, 52% dintre romani cred ca serviciile de telefonie mobila in roaming sunt mai ieftine decat in 2006,
iar 22% cred ca nu s-a schimbat nimic, chiar daca in ultimii ani autoritatile europene au introdus masuri pentru scaderea tarifelor in roaming. La nivelul UE, 54% dintre utilizatori cred ca serviciile sunt mai ieftine, iar 22% cred ca preturile sunt la fel sau mai mari.

"Companiile de telefonie trebuie sa isi asculte clientii. Consumatorii simt ca exista inca loc pentru mai bine, in special in privinta roamingului de date", a declarat Neelie Kroes, vicepresedinta a Comisiei Europene.

Autoritatile Europene isi doresc ca tarifele nationale si cele de roaming sa fie aproape la acelasi nivel pana in 2015.

Consiliul de Ministri al UE si Parlamentul European au introdus pentru prima data plafoane tarifare pentru serviciile de roaming in 2007, pentru ca utilizatorii de telefoane mobile sa plateasca tarife de roaming similare in intreaga UE.

"Studiul arata ca mult mai multi oameni isi utilizeazã telefoanele mobile atunci cand calatoresc in UE, fata de acum patru ani, cand UE a introdus pentru prima data norme de roaming. In ciuda unei scaderi estimate de 13% a deplasarilor in perioada 2006-2010, volumul general al apelurilor primite si al SMS-urilor trimise dintr-o alta tara a UE a crescut in aceasta perioada. Persoanele intervievate spun ca dau cu 32% mai multe telefoane, primesc cu 31% mai multe apeluri si trimit cu 43% mai multe SMS-uri fata de anul 2006", mai spun oficialii europeni.

Datele Comisiei arata ca tarifele pentru apelurile de voce sunt cu 70% mai mici fata de 2005 si in scadere cu 60% fata de acelasi an pentru serviciile de SMS.

In Romania, rata penetrarii serviciilor de telefonie mobile era de 113,5 % la finalul lui iunie anul trecut, in tara noastra existand in vara trecuta circa 24,4 milioane de cartele active. Insa potrivit datelor GFK si Eurobarometru 74% dintre romani folosesc un telefon mobil. La nivelul UE, 87% dintre cetateni folosesc serviciile de telefonie mobila.

Pentru sondajul Eurobarometru au raspuns 26.635 de persoane in august si septembrie 2010, dintre care 1.034 de romani.

Cum folosesc europenii serviciile de telefonie mobila in strainatate:

Aproximativ unu din cinci utilizatori de telefoane mobile si-a redus consumul de servicii de roaming in ultimii patru ani datorita percepriei despre tarife.

72% dintre utilizatorii europeni de telefoane portabile continua sa isi limiteze apelurile vocale în timp ce se aflã in strainatate deoarece sunt ingrijorati in legatura cu tarifele.

Barbatii efectueaza mai mutl apeluri vocale (57%), in timp ce femeile prefera sa trimita SMS-uri (56%).

In general, doar 19% dintre respondenti europeni cred ca tariful serviciilor de roaming de date este rezonabil.

Masurile luate de autoritatile europene pentru a scadea tarifele in roaming:

Consiliul de Ministri al UE si Parlamentul European au introdus pentru prima data plafoane tarifare pentru serviciile de roaming in 2007, pentru ca utilizatorii de telefoane mobile sa plateasca tarife de roaming similare in intreaga UE.

In iulie 2009, cele doua institutii au adoptat alte norme ca reduca preturile pentru serviciile de roaming astfel incat, pana in iulie 2011, tarifele maxime pentru serviciile de roaming sa fie de 35 de centi pe minut pentru apelurile efectuate si de 11 centi pe minut pentru apelurile primite in strainatate.

De la 1 iulie 2010, transferului de date in roaming i se aplica in mod automat o limita de 50 euro fara TVA (cu exceptia cazurilor in care utilizatorul a optat pentru o limita mai mare sau mai mica), iar operatorii sunt obligati sa trimita utilizatorilor un mesaj de avertisment in momentul in care au atins in proportie de 80% plafonul stabilit .

Reglementarile referitoare la roaming din 2009 se vor aplica pana la sfarsitul lunii iunie 2012.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri