Pentru al treisprezecelea an consecutiv, IBM a primit din partea US Patent and Trademark Office cele mai multe patente - mai mult de 2900.
IBM a mai anuntat ca participa la trei initiative, in efortul de a imbunatati revizuirea aplicatiilor patent, in parte apeland la dezvoltatorii open source si la software-le colaborative. Printre partenerii sai se afla Patent Office si Open Source Development Labs (OSDL), un consortiu industrial care a lansat "norme patent" pentru comunitatile open-surce in noiembrie 2005.

Sistemul american de patente si calitatea acestor patente sunt probleme de tot mai mare insemnatate in industria tehnologica. Patentele au fost sursa catorva procese, ducand si la aparitia unui numar de firme de licentiere a proprietatii intelectuale.

Desi continuturile aplicatiilor patent sunt inregistrari publice, fiind disponibile pentru oricine, IBM lucreaza cu Patent Office pentru a dezvolta Open Patent Review, un program ce ofera ocale usoara de a vizualiza continutul patentelor si de a furniza un feed-back examinatorilor acstora.

Sistemul va fi astfel proiectat incat persoanele sa se poata abona pentru a primi alerte e-mail sau RSS despre aplicatiile patent.

De asemenea, IBM sponsorizeaza web site-ul Community Patent.
Intr-o alta initiativa, OSDL gazduieste un web site numit Open Source Software as Prior Art, proiect care reprezinta un mod de a cauta prin codul open-source existent. IBM, Novell, Red Hat si VA Software┤s SourceForge.net participa la acest proiect.

Patent Office a declarat ca intentioneaza sa lucreze mai indeaproape cu comunitatile open-source.

A treia initiativa a IBM, Patent Quality Index, reprezinta un sistem pentru clasificarea aplicatiilor patent in functie de calitate. IBM sprijina munca profesorului R. Polk Wagner de la Universitatea Pennsylvania, care va coordona initiativa.

Patent Office incurajeaza participarea la toate cele trei initiative si va sustine o intalnire publica cu aceasta tema pe 16 februarie.