Autoritatile americane au acuzat un fost director al Goldman Sachs si Procter & Gamble (P&G) de transmiterea unor informatii confidentiale despre cele doua companii unui fond de hedge, ceea ce a permis acestuia sa obtina ilegal profituri de 18 milioane de dolari in timpul crizei financiare.

Comisia de reglementare a valorilor mobiliare din SUA, Securities and Exchange Commission (SEC), l-a acuzat pe Rajat Gupta ca i-a furnizat fondatorului Galleon Group, Raj Rajaratnam, informatii despre rezultatele financiare ale Goldman si P&G in timpul crizei din 2008, un moment critic pentru industria financiara americana, potrivit Wall Street Journal.

SEC sustine, totodata, ca Gupta l-a informat pe Rajaratnam despre o investitie de cinci miliarde de dolari facuta de fondul Berkshire Hathaway, a omului de afaceri Warren Buffett, in Goldman inainte ca afacerea sa fie facuta publica. Gupta era, la acea data, membru in board-ul grupului financiar, scrie Mediafax.

Gupta l-a sunat pe Rajaratnam in septembrie 2008, dupa ce board-ul Goldman a aprobat intelegerea cu Berkshire, cu cateva minute inainta inchiderii bursei, ceea ce a permis Galleon sa cumpere actiuni Goldman, care i-au adus un profit de 900.000 de dolari.

Investitia Berkshire a fost un punct de cotitura important in timpul panicii financiare, ajutand la temperarea temerilor investitorilor legate de instabilitatea sistemului financiar.

Gupta a renuntat la functia de director din cadrul Goldman in mai 2010 si marti a demisionat din pozitia ocupata in consiliul P&G.

Acuzarea lui Gupta este legata de un caz mai mare in care mai multe persoane au recunoscut ca sunt implicate in furnizarea de informatii confidentiale. In acest caz este implicat si Galleon.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Piata de cosmetice la nivel global: cresteri, tendinte si prognoze