Cotatia titeiului de referinta pe piata americana a coborat totodata la 101,75 dolari pe baril.

"Pesonal, nu cred ca acest plan are foarte multa credibilitate, dar se pare ca a determinat unii investitori sa iasa de pe pozitiile speculative recente. Daca vine de la Chavez, ar putea sa nu aiba prea multa substanta", comenteaza un analist din Singapore.

Majoritatea marfurilor, de la cupru la aur, dar si francul elvetian s-au depreciat dupa stirile privind planul de pace propus de Venezuela.

Secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, a declarat ca planul este in discutii.

Al Jazeera informeaza ca planul ar presupune infiintarea unei comisii cu reprezentanti ai Americii Latine, Europei si Orientului Mijlociu, care sa incerce sa intermedieze negocieri intre liderul libian Muammar Khadafi si fortele rebele care incearca sa rastoarne regimul.

Citeste si:

"Daca se va ajunge la o rezolutie perceputa drept realista de piete, atunci preturile vor scadea", a declarat un economist al National Australia Bank.

Revolta din Libia, al 12-lea producator de petrol din lume, a blocat numeroase instalatii petroliere si a redus cu peste 50% productia de 1,6 milioane de barili pe zi a tarii.

Preturile petrolului au crescut in ultimele saptamani la maxime ale ultimilor doi ani si jumatate, pe fondul temerilor ca tensiunile sociale si politice din Orientul Mijlociu si Nordul Africii s-ar putea extinde si ar putea afecta semnificativ exporturile regiunii.

Guvernele din Yemen, Oman, Iran si Irak se confrunta de asemenea cu proteste pe strazile marilor orase, intr-o regiune care controleaza peste 60% din rezervele de petrol ale lumii.