Guvernul spaniol a adoptat un plan de economisire a energiei, care contine 20 de masuri, ca reactie la cresterea pretului petrolului din cauza tulburarilor din Libia, transmite AFP, potrivit Mediafax.

Aceste masuri exceptionale au fost luate din cauza pretului mare al petrolului si a dependentei energetice puternice a tarii, a explicat vicepremierul Alfredo Perez Rubalcaba.

Planul va permite economisirea echivalentului a 28,6 milioane de barili pe petrol pe an, respectiv 2,3 miliarde de euro, la preturile actuale ale titeiului, a apreciat Ministerul Industriei.

Intre masurile adoptate se afla reducerea vitezei maxime legale pe autostrazi de la 120 de kilometri pe ora la 110 kilometri pe ora, pentru o perioada tranzitorie, dar nu mai mica de patru luni, pentru limitarea consumului de carburanti.

Anvelopele care favorizeaza un consum mai redus de carburanti vor fi subventionate.

Preturile biletelor de tren pentru navetisti si distante medii vor fi reduse, iar transporturile publice urbane vor beneficia de subventii suplimentare de 262 milioane euro.

De asemenea, va fi generalizata folosirea in iluminatul public a becurilor cu consum de electricitate redus, a indicat ministrul Industriei, Miguel Sebastian.

Acest plan, finantat partial de companiile de electricitate, care vor contribui cu 1,15 miliarde de euro, raspunde dependentei energetice mari a Spaniei, care importa 75% din energia consumata, a aratat Sebastian.

Autoritatile de la Madrid sunt ingrijorate ca pretul mare al petrolului, din cauza crizei din Libia, ar putea pune in pericol redresarea economica fragila, dupa doi ani de recesiune si stagnare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Taxe autostrada si vignete Europa: cat te costa