Guvernul britanic ar putea reduce accizele la carburanti, pentru a compensa pretul mare al petrolului, in planul de buget pe care il va prezenta in aceasta luna, care va fi in mod clar orientat spre sustinerea cresterii economice, a declarat ministrul de Finante George Osborne, citat de Bloomberg.

Opinia publica britanica cere insistent masuri de compensare a cresterii preturilor carburantilor, din cauza cotatiei ridicate a petrolului, care se adauga majorarilor de taxe si accelerarii inflatiei, scrie Mediafax.

Osborne trebuie sa pastreze totusi un echilibru intre aceste solicitari si necesarul de venituri al guvernului pentru reducerea deficitului bugetar, in prezent de 10% din PIB.

"Stiu cat de mult sunt afectati britanicii de cresterea pretului petrolului, cand un litru de benzina costa 1,3 lire sterline (2,12 dolari), iar un plin ajunge la 80 de lire", a afirmat Osborne la o reuniune a partidului Conservator in Tara Galilor.

In aprilie ar urma sa intre in vigoare o decizie a guvernului anterior laburist, de majorare a accizelor la caburanti cu un penny pe litru.

In aceasta privinta, Osborne a spus ca nu poate pune in pericol stabilitatea economica si a finantelor publice, dar ca va face tot posibilul sa ajute populatia.

Osborne urmeaza sa prezinte bugetul pe 23 martie si ar putea anunta masuri de reducere a presiunii preturilor mari ale carburantilor.

El a declarat anterior ca fie ar putea renunta la majorarea accizelor fie va introduce un sistem prin care acestea sa scada odata cu cresterea pretului petrolului.

Ministrul pentru Dezvoltare Internationala Alan Duncan a declarat sambata, publicatiei Times, ca pretul petrolului ar putea urca la 200 de dolari pe baril daca instabilitatea din Orientul Mijlociu se va accentua.

Automobile Association (AA), cea mai mare organizatie de profil din Marea Britanie, estimeaza ca pretul benzinei fara plumb din Marea Britanie este pe locul cinci ca marime in Europa, iar cel al motorinei pe locul doi. Din pretul de vanzare al carburantilor, 60% reprezinta taxele.

Trezoreria britanica estimeaza ca accizele la carburanti vor aduce venituri de 28,9 miliarde de lire sterline in anul fiscal 2011/2012, daca va intra in vigoare majorarea acestora, comparativ cu 27,3 miliarde de lire sterline in acest an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cum vrea Guvernul Orban sa modfice OUG 114